Frida Boisen, Du är inte längre min dotter

Frida Boisen följer upp den hyllade romandebuten Berätta aldrig det här med en gripande berättelse om våld, missbruk och övergrepp


Under ett gräl med sin dotter ställs Frida mot väggen. Hur kunde hon förlåta sin pappa? I jakten på sanningen hittar Frida elva dammiga dagböcker och gamla brev, där hon ställs öga mot öga med sitt eget vittnesmål som barn.

Efter skilsmässan från mamma Rosita gifter pappa Peter snabbt om sig, och hans internationella karriär tar honom via Tyskland till Indonesien på andra sidan jorden. Tonåriga Frida byter uppväxten i förorten mot en ny kontinent i hopp om att äntligen få lära känna sin pappa. Men lika idylliskt som lyxlivet i det lilla palatset låter, med tjänstefolk, cocktailpartyn och swimmingpool, lika ruttet är det på insidan, med en oundviklig katastrof som hägrar vid horisonten.

Du är inte längre min dotter är en fängslande berättelse om att bli förnekad som barn och om en uppväxt kantad av våld, missbruk och övergrepp. Men den skildrar också ett barns oförtrutna sökande efter kärlek och vikten av att aldrig ge upp

Caroline recenserar

Systemkollaps 2.0. här är jag.

Jag är en porslinsdocka som plötsligt går i kras. Fasaden spricker, känslor går i bitar och tankar hinner säga både kras och krasch innan sidorna närmar sig avslut. Styrkan som bor i orden, modet och hjärtat. Bärigheten tecknas i en betydelse som likt ringar på vattnet lever vidare härifrån och framåt.  Ofattbart vad en människas berättelse kan fängsla och fånga.

Vad an detta? En bok du gärna öppnar men motvilligt (läs: inte ens under tvång) stänger. Här finns en blick av tacksamhet. En sekund av lycka. En frenesi av oanad styrka – att resa sig, att leva vidare och att aldrig ge upp. Och en kärlek som nockar varenda stake med sitt jäklar-anamma, uppriktighet och bråddjup. Om denna bok vore ett oväder skulle den obehindrat vara både sol, vind, regn och snö. En läsupplevelse som bär livet till läsaren och läsaren till livet – och en berättelse som befäster hopp, mening och kraft att förändra. Med andra ord, en befogad systemkollaps!

Jag är uttorkad. Alla tårar, känslor och all denna kärlek har gjort mig till ebb inuti. Jag gräver i väskan efter en näsduk, nej styrk det – jag gräver efter något att hålla mig i. Hjärtat har nämligen fått punka. 

Det gör ont i hjärtat. Bränner till i hela mig. Skärvor, splitter från en barndom och spillda tårar som känns.

Författaren skriver lika självklart som nära, och har klätt sin berättelse i en text som lyser likt spilld rödfärg på ett golv. En kraftsmäll som drar mig bakåt – och får mig att vilja läsa vidare.   

Det är skrivet med en säker penna utan slump, en ärlighet bortom aning och med ett mod jag sällan skådat. Trycker händerna mot ögonen tills andningen stabiliseras och jag slutar hulka.

Och så. När tårarna sprutar som mest, hjärtat bränns som värst och ett läsuppehåll är helt uteslutet sker något magiskt. Hoppet ramlar över mig såsom nysnö faller i midvintertid.

Systemet har sagt kaputt för nu, loggat ut och hängt ut skylten Reading Gate Closed. Och, det kan behövas – för detta är en läsning jag sent kommer glömma.

Caroline Nilsson
@carolinesbokhylla

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.