Frida Skybäck, De rotlösa


Recension av Caroline Nilsson

Caroline läser och funderar på sanning eller konsekvens?

Jag faller ner i ett kaninhål.

Hursa? Det är ett samhälle, tre perspektiv och tusen blickar. Här skildras sanningen som en prisma – och lögnen som en premiss utan rötter att beakta i varje verklighet. Det är lika delar lummiga Skånestränder som samhällsskuggans orättvisa och fattigdom. Det mångsidiga möter det fyrkantiga, samhällsordning möter familjekaos och frimodighet kontras av skygglappar. Läsningen hyser en suggestiv törst efter upprättelse och lyser av mellanrum med ljus.

Störst och kanske starkast genomborras berättelsen dock av kärleken; den som spränger murar och tar oss längre när vi redan gått för långt. Vad är vi beredda att offra i kärlekens namn?

Intrigen är klar, konkret och krossar varje tilltänkt tanke om mysläsning. Jag engageras, dras med av berättelsen och hålls fast av författarens tonträff. Jösses!

Det viner i vinden av spänning, historia och ett narrativ som både bränner runt husknuten och kittlar rysfaktorn längs min ryggrad. Något blåser mig i nacken, någon kramar mig med sin värme. Jag ids såväl gapa av oj som gorma av o-oh för att slutligen gastkramas av spänningens omtag. Vad händer?

Här finns en grundkänsla av ensamhet och utsatthet, en tonsäker penna som kan skriva fram en kärna ur en rotlöshet. Det är lika delar berättelsen i sig som effekten av densamma som gör mig prickig av fascination.

Här skiner karaktärer med botten, ett modus som sticker ut och en helhet som får fyr på varje känsloeld inuti. Det är mångstämmigt, monumentalt och makalöst bra!

Det går an, det går av och det är komplext. Med skicklig hand berättas inte bara om ett rafflande familjedrama med hela livet som i en knut, utan även om den tunna barriären mellan en människa och ett samhälle. Det är fritt fall i maggropen.

Här är boken som tar höjd för något stort, hämtar kraft i små detaljer och sätter spår för genrens framtid – en ny (författar)stjärna har tänts på spänningsromanens himlavalv.

Sanning eller konsekvens? Sanningen är enkelt, konsekvensen total: En välriktad samhällsskildring är dig utgiven, serverad i outspädd spänning som ger nuet en käftsmäll och läsaren en (bok)baksmäll(a).

Caroline Nilsson
@carolinesbokhylla

Författaren

FRIDA SKYBÄCK bor i Skåne med sin man och deras två barn. Hennes tre första böcker på LB Förlag, Bokhandeln på Riverside Drive, Bokcirkeln vid världens ände och Bokskåpets hemlighet har hyllats av både läsare och kritiker och har sålt i över 250 000 exemplar. Hösten 2021 debuterar Frida som spänningsförfattare med De rotlösa.