Monica Gullman läser vidare bland Låna & Läs böckerna

Nu har Monica kommit till böckerna nr 31-33 av årets 55 böcker i Låna & Läsbiblioteket. Se hennes recensioner nedan.


Julia Quinn, Som i en dröm (Roman)

Hon slog igenom med de populära böckerna om familjen, Bridgerton.

”Som i en dröm” utspelar sig i England under 1800-talet. Marcus Holroyds mamma dog när han var fyra år. Pappan Lord Chatteries träffade han bara 10 minuter varje kväll efter kvällsmaten.

Marcus var ett ensamt barn i det stora huset i tudorstil, Fensmore. När han var tolv skickades han till internat Eton College. Där träffade han Daniel Smythe Smith, pojken som skulle bli hans bäste vän. Där i den stökiga familjen tillbringar han alla sin lov. Han och Daniel växer upp som bröder.

Sex-åriga Honoria plågar dem med att hänga dem i hasorna.

Nu är alla vuxna, Marcus har blivit Earlen av Chatteries. Honoria, Lady Honoria. Daniel har tvingats fly England efter en incident, men innan han försvann tvingade han Marcus att sålla bland Honorias friare, hon får inte gifta sig med en lycksökare eller en våldsman.

Honoria börjar bli desperat, hon är 21 år och fortfarande ogift. Hennes friare försvinner efter ett tag, och överallt på baler och i umgänget står Marcus och blänger ilsket på henne. Hon vet ju att han hatar London, så vad har han där att göra. Så händer något som får dem att se varandra med andra ögon.

Boken är rolig om än lite tramsig. Feelgoodroman känsla, så jag förstår ju hur den kommer att sluta.

Härliga karaktärer!

Bryan Washington, Memorial (Roman)

Mike och Ben är ett par, de bor i Mikes lägenhet i Houston. Mike är asiat och Ben är svart.

Boken börjar med att Mikes mamma kommer från Osaka för att hälsa på sin son. I samma veva reser Mike till Osaka för att träffa sin pappa som är svårt sjuk i cancer.

Ben blir ensam i lägenheten med Mikes mamma. Veckorna går, Ma lär Ben att laga asiatisk mat. Ben jobbar på fritids. Mike blir kvar i Osaka, han har bestämt sig för att stanna tills hans pappa Eiju gått bort. Cancern är långt framskriden, det handlar om veckor.

Eiju äger en liten bar, Mike hoppar in och hjälper till. Lär känna Eijus trogna kunder. Ben och Mike skickar sms till barandra. Berättar vad de gör på dagarna, ingenting om kärlek eller när kommer du hem?

Ben har testats HIV-positiv, Mike vet men det är inget de pratar om. Bens familj har svårt att acceptera att han är homosexuell, Mikes familj likaså.

Mikes tid i Osaka med sin pappa får honom att hitta nya sanningar om sig själv. Likaså Bens tid med Ma i lägenheten i Houston.

En finstämd roman, intim och sensuell. En rolig bok med mycket vemod och kärlek.

Marcus Jarl, Dina färger var blå (Roman)

En bok så fylld av kärlek och starka känslor att jag nästan drunknar.

Boken handlar om Lina Råman. Hon är sjuksköterska, jobbar på neonatalen på sjukhuset. Hennes jobb är dramatiskt. Ta hand om förtidigt födda. Barn som haft en svår förlossning, krisande föräldrar.

Hon är gift med Samuel, han vill inte bli pappa. Lina har anpassat sig även om hela hennes kropp längtar efter att få bli mamma.

Ted var hennes livs stora kärlek. De träffades när de var 20+. Han kom in i hennes liv, hon föll som en fura. Han var fri, en bohem. Hon överklassflickan från Östermalm i Stockholm. Deras kärlek var intensiv, de flyttade ihop på en liten Ö ute i skärgården. Livet var underbart.

Så en dag var han borta, bara en lapp, där stod, FÖRLÅT.
Hon kraschade, varför, hon vill ha svar. Tog lång tid innan hon orkade komma tillbaka, hon tänker på honom varje dag. För att döva den psykiska smärtan tillfogar hon sig fysisk smärta.

Tatueringar under foten. Tolv prickar hittills. Det mest smärtsamma stället att tatuera sig på.

Så en dag står han där, precis utanför hennes port, Ted, 20 år har gått. Han har bara en fråga.

395 sidor, en bok jag andlöst läst, så vackert skriven. En kärleksroman utöver det vanliga…

/Monica Gullman