Jonas Eriksson, Korthuset

Korthuset : En domares berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen


Jonas Eriksson var under arton år en av Fifas toppdomare. Nu berättar han öppet om den ensamma vägen till toppen, varför han slutade och vad som händer bakom kulisserna på den internationella toppfotbollen, som präglas av korruption, svågerpolitik och egoistiska världsstjärnor. Han skildrar de enorma krav som ställs på elitskiktet av domare, hur de blir utfrysta om de inte håller vikten eller klarar av extrema fysiska tester.

Gör en proffsdomare en perfekt match, säger ingen ett ord om saken. Gör man en dålig, är man direkt allas hatobjekt, ensam ansvarig för allt. Med de förutsättningarna i ryggen gick Jonas gång på gång ut på de största och mest prestigefyllda fotbollsarenorna i världen.


Jonas Eriksson berättar allt om världsfotbollens mörka hörn i ny bok tillsammans med Anders Cedhamre

Jonas Eriksson, en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsdomare på den internationella scenen, berättar om sin resa till toppen, som en av världens bästa domare, och om fallet därifrån.

Jonas Eriksson:

– Först nu, när jag inte längre är en del av det, kan jag berätta allt. Om nepotismen, de brustna löftena, hoten, utskällningarna och utfrysningen. Hur det är att stå i kalsonger för inspektion av domarvärldens mäktigaste person Pierluigi Collina, och vad man tänker när en assistent mäter ens underhudsfett med tortyrliknande redskap. Men också om resan dit. Varför jag valde den. Om framgångarna, kickarna och hur det är att gå ut på de största och mest prestigefyllda fotbollsarenorna för att under nittio minuter bestämma över, och döma, 22 spelare från den absoluta världseliten.

Jonas Eriksson var fotbollsdomare under 31 år. Han blev Sveriges mest meriterade domare och har dömt matcher i VM, EM, Champions League och Allsvenskan.

Cecilia Viklund, förläggare Bokförlaget Forum:

– När jag läste manus första gången var jag chockad. Det Jonas Eriksson beskrev lät som TV-serien House of Cards, därav titeln. Så mycket fulspel och korruption. Det här är en aldrig tidigare berättad historia från ett perspektiv som ingen har tänkt på, fast nästan alla har en relation till det.