Monica Gullman fortsätter läsa Låna&Läs böcker

Nu har Monica kommit till bok 28, 29 och 30 av årets 55 böcker i Låna & Läsbiblioteket.

Johan Ehn, Inte död än (Roman)

Julafton, Eli 80+ mår inte bra, tryck över bröstet, svettas, andningssvårigheter. När han faller ihop ringer familjen på ambulans, det konstateras hjärtinfarkt. Han blir kvar på sjukhuset, opereras, tillståndet är allvarligt. Han pendlar mellan vaken och sömn, kliver in i revan, tillbaka till barndomens händelser. Hans mamma lämnar bort honom till en religiös fosterfamilj. Där far han illa. Han är 7 år förstår inte varför, tycker hon inte om honom längre, vad har han gjort för fel. Efter något år får han komma till en annan fosterfamilj. Där trivs han bra, kallar dem mor och far. Han blir kvar i sex år. När han är 12 år vill han biologiska mamma ha tillbaka honom. Han får flytta till Stockholm till sin mamma och sina biologiska syskon. Han försöker anpassa sig, ny skola, nya kamrater. Gråter sig till sömns många nätter. Eli pendlar mellan sömn och vaken, kliver in i revan, återupplever sina tonår, sina förälskelser, kvinnan han gifte sig med, sonen han fick. Sonen Jan säger att han alltid klagat på honom under uppväxten. Han fick aldrig beröm, höra att han var bra, de gjorde aldrig något roligt tillsammans far och son. Eli börjar rannsaka sig själv där han ligger, han har nog inte varit en bra pappa eller en bra make. mest ägnat sig åt jobbet på Telia. Så går tankarna, är det försent att be om förlåtelse till Jan och att bli förlåten?

En tänkvärd bok om hur tankarna går när man ligger där i livets slutskede – så som det blev. Fint berättat av författaren Johan Ehn.

Anders de la Motte/ Måns Nilsson, Döden går på visning (Spänning)

Första delen i deras pusseldeckarserie Morden på Österlen. Kriminalkommissarie Peter Vinston från Stockholm ska tillbringa några veckor i det vackra Österlen. Han är sjukskriven för stress. Hans dotter Amanda bor där med sin mamma och hennes nya sambo. Så tanken är att vila och att träffa dottern. Men riktigt så blir det inte, han blir vittne till en olycka, eller ett mord, som det så småningom visar sig vara på en kvinna Jessie, fastighetsmäklare. Polisutredaren Tove Esping, ny och grön på den tjänsten vill till en början inte ha honom där, men när hennes chef vill att Vinston ska bistå henne i utredningen får hon ge med sig.

Jag älskar pusseldeckare och denna är verkligen en sådan. Många misstänkta finns det, när ett till mord inträffar måste Peter och Tove samarbeta, bortse från varandras olikheter. Han är fyrkantig  och perfektionist, går klädd i kostym med väst, handsydda skor från London, hon den impulsiva, slänger på sig jeans och T-shirt  på morgonen. Snabb till beslut som hon kanske får backa på innan dagen är slut. Sista sidorna när allt ska summeras är som att se en Agatha Christie deckare. Jag kommer absolut att läsa de kommande i serien pusseldeckare, Morden på Österlen.

Alex Finley (pseudonym) En våldsam natur (Spänning)

En ny författare för mig, titeln lockar, efter 20 sidor är jag fast. En grym och gripande thriller, mycket välskriven och en handling som får mig att sträckläsa sida upp och sida ner i ett högt tempo.

Studenten Matt Pine har haft en hård festnatt med sina vänner, nu är han på väg att gå hem till sitt rum för att sova fyllan av sig Där väntar FBI agent Keller. Hon berättar kort att hans familj, mamma, pappa, syster och lillebror hittats döda i ett hus i Mexiko. Ett hus de hyrt för en veckas semester. En olycka som ganska snabbt visar sig vara mord. Matt måste informera sin äldre bror Danny som sitter i fängelse sedan 7 år tillbaka. Dömd för att ha slagit ihjäl sin flickvän när han var 17 år. Därefter måste han resa till Mexiko för att skriva på papper för att få ta hem sin familj till USA för obduktion och begravning. Matt är i chock. Sörja får han göra sedan, först informera Danny i fängelset sedan resa till Mexiko. FBI Agent Keller hjälper honom så gott hon kan med allt det praktiska.

Boken pendlar mellan dåtid och nutid. Under dåtid handlar det om familjen, Pappa Evan och tonårsdottern Maggie som försöker hitta bevis för att Danny blivit lurad att erkänna mordet på sin flickvän.  De ger aldrig upp den kampen, något skaver. Matt som vill ta reda på sanningen, varför hans familj dödats även om han själv får sätta sitt liv på spel. En ”kniven på strupen” thriller som handlar om familjens betydelse, kärlek, lojalitet och lögner. Suveränt bra skrivet av denna författare som egentligen heter, Anthony Franze, han är advokat och jobbar i Washington D.C. Han hHar skrivit ett flertal böcker som handlar om människor som blivit dömda till dåd de inte utfört.  Men ändå hamnat inlåst på livstid.

Monica Gullman