Johan Rundberg, Nattkorpen


Vinnare av Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok!

Vintern håller Stockholm i ett järngrepp, tullarna är igensnöade och det går varken att ta sig in eller ut ur staden.
Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer.
En natt lämnas en nyfödd flicka till barnhuset av en skräckslagen ung man. Det blir början på en kedja av händelser som ska försätta Mika i större fara än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Nattkorpen är den första delen i serien om Månvind & Hoff, en spännande och hisnande välskriven trilogi om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm.

Johan Rundberg (1973) är författare, bosatt i Stockholm. Han har skrivit trilogin Månvind & Hoff om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm: Nattkorpen, Tjuvdrottningen och Dödsängeln. De första två delarna i serien, Nattkorpen och Tjuvdrottningen, vann Crimetime Award Årets barndeckare 2021. Tidigare har Johan Rundberg bland annat skrivit bilderböcker, lättläst och för 9-12 år: Kärlekspizzan och Knockad Romeo samt serien Häxknuten: Vålnadens röst, Kejsarens grav och Skuggornas ö. 

Juryns motivering till Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok:
”Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer.”

Vinnare av Crimetime Award Årets barndeckare 2021
Juryns motivering:

En välskriven och målande Sherlock Holmes-historia om de mest utsatta i det fattigaste och smutsigaste Stockholm på 1800-talet. Entré för en ny hjältinna att älska den föräldralösa barnhemsflickan med ett skarpt sinne för detaljer och en ovanligt stark överlevnadsinstinkt. Engagerande sträckläsning på högsta nivå som väcker intresset för en svunnen tid. Vi längtar efter fler äventyr med Mika Månvind och polisen Hoff.

Sagt om boken:

Så fängslande att den faktiskt inte går att släppa. Nattkorpen är inte bara mycket spännande, den är också en bit osande, levande historia. // Här finns spänning, nerv och tempoväxlingar, men allra bäst är kanske miljöskildringen och tidsandan: klasskillnaderna, hur hunger känns, hur härsket flott luktar och hur en råttkung ser ut. Allt det där liksom stiger upp från sidorna som en smocka av gestaltning.
Stina Nylén, Göteborgs-Posten

”en ovanlig och begåvad barndeckare /…/ Det blir som att läsa Niklas Natt och Dag för barn (det vill säga: utan de otäckaste inslagen), i en mördarjakt som också bygger upp en bild av ett annat och hårdare samhälle.”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Den rappa berättelsen drar oemotståndligt med sig läsaren.”
BTJ

2 kommentarer på “Johan Rundberg, Nattkorpen

Kommentarer stängda.