Personalens tips på bra julklappar

Här fyller vi på under december med personalens bästa tips på julklappar i olika genrer. Men vi börjar med en topplistan för november/december

Sällskapsspel och pussel

Lördag 4 december hade Sundsvalls Tidning en Julbilaga där man testat massor av nya sällskapsspel och betygssatt dessa. Brädspel har flera år varit en otroligt populär julklapp som kan spelas av hela familjen, som motvikt till de digitala spelen. Vi har en hel del av dessa i lager, som t ex Rackare 3 och Bezzerwisser.

Pussel är en annan populär present i prisläge från 99 kronor. Vi har pussel för barn, för vuxna med 500-6000 bitar och en otrolig massa motiv. Karin är vår specialist på pussel, så prata med henne!

Vi har fått hem nya pussel med olika Sundsvallsmotiv med 1000 bitar.

Biografi

Melinda Jacobs, Hon hette Esmeralda

Få har missat ’Lilla Hjärtats’ fasansfulla öde. Boken är känslomässigt laddad och full av berättelser, handlingar fulla av kärlek, men också besvikelser och sorg. Det är en stark och utlämnande bok.

Titti Sjöblom, Född i rampljuset

Boken handlar om hennes liv, från de allra första tonerna i offentligheten på 1950-talet och genom sju årtionden. Hon berättar också hur det känns att vara dotter till en av världens främsta sångerskor: Alice Babs. Trots att Titti sett medaljens baksida berömmelsen tog hon chansen att på sina egna villkor bli sångerska och artist på heltid.

Peter Jöback, Att bära sig själv

Peter Jöback: artist, skådespelare och musikalstjärna berättar för första gången om sitt liv i scenens tjänst, och om en pojke vars barndom slogs i spillror. Det är en självbiografi om att komma till insikt och försoning men också en lustfylld kärleksförklaring till livet med musiken.

Carolina Neurath, Fråga aldrig om Marianne

Ingrids längtan efter ett större, mer äventyrligt liv för henne från gården i Småland till Paris där hon träffar sina drömmars man. Tre decennier senare återvänder hon till Sverige, i bagaget bär hon med sig en tragedi och sju år i franskt fängelse. Genom dagböcker, farfaderns anteckningar och återberättade episoder försöker Carolina Neurath bena ut Ingrids öde och återberätta sin släkts mörka hemlighet.

Romaner

Jonas Karlsson, Nya människor i fel ordning (Länk till recension)

Klas Östergren, Två pistoler

En roman på historisk grund om en av de mest omvälvande epokerna i Sveriges historia, Gustav III:s regeringstid och fram till dess Sverige fick en ny dynasti med huset Bernadotte. Men framför allt är det en knivskarp skildring inifrån åldrandet och ensamheten, en berättelse om hur tiden flyr från oss alla.

Feelgood

Jenny Colgan, Jul på det lilla hotellet vid havet

En charmig roman om Flora på ön Mure. Att driva ett hotell visar sig inte så enkelt som Flora först trodde, med en personal som består av en fransk kock med ett hett temperament, en bortskämd norsk kökspojke och en smärtsamt blyg köksassistent som rodnar så fort någon pratar med henne.

Deckare/Spänning

John le Carré, Silverview

Silverview var ett komplett, men opublicerat, manus vid hans död 2020. Möjligen avvaktade han att ge ut den eftersom det sannolikt är hans mest kritiska text någonsin om den brittiska underrättelsetjänsten. Nu är den utgiven. Även i den här boken bygger le Carré upp en stark och intelligent spänning med en sirlig långsamhet där dramatiken hela tiden existerar i skuggornas bisatser.

Helene Flood, Betraktaren

Helene Floods spänningsdebut Terapeuten var en extraordinär framgång runtom i världen. Betraktaren är hennes andra roman, som uppfyller även högt ställda förväntningar, enligt recensenten Anders Kapp.   

Viveca Sten, Dalskuggan

Åsa Larsson, Fädernas missgärningar (Recension)

Jonas Moström, Den omänsklige

Arne Dahl, Islossning (Recension)

David Lagercrantz, Obscuritas (Recension)

Kristina Ohlsson, Isbrytare (Recension)

Barn/Ungdom

Sara Bergmark Elfgren, Grim

Artonåriga Kasper har gått igenom en svår tid, men nu har han fått sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare.
Grim är en gotisk spänningsroman, en berättelse om ensamhet och gemenskap, vänskap och familj, och konstens livsomvälvande krafter.

Topplistan för barnböcker under november/december:

Samhälle

Diamant Salihu, Tills alla dör

Författaren fick stora Journalistpriset 2021. I Järvaområdet nordväst om Stockholm pågår en konflikt, ”Rinkebykonflikten”, mellan två gäng. De inblandade själva kallar det för ett krig, och i krig är allt tillåtet. Gängen saknar helt respekt för rättsväsendet, för vuxna, för värdet av ett människoliv. Konflikten speglar hela vårt samhälle. Nödvändig läsning för oss som vill förstå problemet.

Debutanter

Sara Strömberg, Sly

Sara Strömbergs bok, Sly, är hennes debut, som utspelas på Åres baksida. Upplägget är långt ifrån originellt, att något elände hänt för länge sedan som slår tillbaka i nutid, men närvaron i miljön, alla dessa levande glesbygdsmänniskor och framför allt det modiga och uppfinningsrika språket som aldrig räds för att ta i ett varv extra gör detta till en alldeles ovanligt glädjande läsning.

Sara Osman, Allt vi inte sa

Sara Osmans debutbok är galet kul med många träffsäkra oneliners, fast gapskrattet fastnar snart i halsen. Titeln säger en del om vad det handlar om; det är så mycket vi inte säger, som vi inte vill prata om, inte minst för att upprätthålla våra älskade fasader, våra självbilder, våra livslögner.

Sport

Zlatan Ibrahimovic, Adrenalina

Jonas Eriksson, Korthuset


Svenska Deckarakademins pris 2021

Åsa Larsson, Fädernas missgärningar (bästa svenska kriminalroman)

Guillaume Musso, Återträffen (bästa till svenska översatta kriminalroman)

Augustpriset 2021

Elin Cullhed, Eufori, (Augustpristagare Skönlitteratur)

Nils Håkanson, Dolda gudar, (Augustpristagare Fackbok)

Johan Rundberg, Nattkorpen, (Augustpristagare Barn/ungdom)