Tommy Schütz, Midlanda och flyget i Medelpad

Kring flyghistorien i Medelpad finns mycket att berätta. I boken kan man för första gången få en samlad bild från delar av den lokala flyghistorien.

Midlanda och Flyget i Medelpad är en bok som tar dig på en resa genom Midlandas historia, folkfesterna på flygdagarna, roliga och festliga historier som kommer från många intervjuade flygintresserade men även dramatiska berättelser om haverier och nödlandningar. Boken är fylld med bilder på klassiska flygplan, modiga piloter, och människorna som levde och arbetade på Skeppsholmen där Midlanda ligger.

Du kan läsa om den första flyguppvisningen 1911, de första passageraruppstigningarna 1920, de första flygplanen som byggdes i Medelpad, den första flygplatsen som byggdes på en sjö i Njurunda 1940 dit man flög krigsbarn från Finland, ”Flygveckan” 1940, de problem som fanns att bedriva passagerarflyg under de första åren, hur tidningsflyget etablerade sig, segelflyget, flygdagarna som var återkommande under flera år, flyget i ”Västra” med mera.

Recension

Flygplatsen i väglöst land – Midlanda har fått en egen historik

Tidvis fick passagerarna promenera över rämnande is till och från planen. Tidvis tog resan Midlanda–Sundsvall lika lång tid som Stockholm-Midlanda.

Men tidvis har också Midlanda setts som ”flygets Krylbo”, helt avgörande för transporter i Norrland. Nu har Tommy Schütz, motorentusiast och tidigare biträdande länspolischef, gett en av Sveriges äldsta flygplatser en egen historik.

Läs Susanne Holmlunds recension i Sundsvalls Tidning, 2021-01-23, här.


Beställ/Reservera boken

Boken finns till försäljning i vår webbshop.

Vi kan även reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.