Jan Guillou, Den som dödade helvetets änglar

©Anna-Lena Ahlström

Det är inte vilka pensionärer som helst som hamnar i kampen mot extrem och ytterst välorganiserad brottslighet. Den ene är journalistveteranen Erik Ponti, den andre hans gamle vän från förr, den forne underrättelseofficeren Carl Hamilton.

Till synes ett mycket omaka par, som det dock vore oklokt att underskatta. De hamnar snart i ett mycket händelserikt äventyr där inte bara livet står på spel.

Jan Guillou inleder en ny serie men med två välbekanta romanpersoner i huvudrollerna.

Jan Guillou

Jan Guillou är född i Stockholm. Efter studentexamen 1964 på Viggbyholmsskolan läste han juridik i två år, innan han inledde sin journalistkarriär som reporter på Fib/Aktuellt 1966. Därefter fortsatte han till Folket i Bild/Kulturfront 1970–1975, i vilken han bland annat avslöjade den s.k. IB-affären 1973. Debut som programledare i TV gjorde han 1981, i SVT:s Magasinet.

Jan Guillous omfattande författarskap inleddes 1971 med romanen Om kriget kommer. Sammanlagt har han skrivit över fyrtio böcker, varav de tio om Carl Hamilton sålt i över fem miljoner exemplar. De fyra romanerna om tempelriddaren Arn och hans ättlingar har hittills sålts i 2,2 miljoner exemplar.

2011 utkom Brobyggarna, den första boken i romanserien Det stora århundradet, som totalt omfattar tio titlar.

Recensioner

Anders Kapp har läst och recenserat Den som dödade helvetets änglar. Läs hans recension här.

Viktor Malm recenserar boken i Expressen här.

Essy Klingberg recenserar boken i Aftonbladet här.