Monica recenserar Jonas Moström & Pascal Engmans böcker

Hej på er, denna vecka har jag frossat i genren spänningslitteratur, fortfarande höstböckerna som jag inte hunnit läsa.

Har även läst Susanne Fellbrinks fjärde bok. Min recension kommer den 20 januari då boken släpps officiellt.

Här kommer två böcker som jag gett höga betyg.

Jonas Moström, den omänsklige.

Kriminalkommissarie Johan Axberg och psykiatrikern Nathalie Svensson har äntligen blivit ett par. Hon pendlar mellan Uppsala och Sundsvall en vecka med sina barn och en med Johan i Sundsvall. Hon går bakjour på Sundsvalls sjukhus några timmar i veckan. Hon blir vittne till när 20-åriga Julia Svartling tar sitt liv genom att hoppa från ett sönderslaget fönster 15 meter  ner i asfalten och dör. Johan har lagt massor med jobb på att söka Tove Rittner, en tjej i 20 års åldern som varit försvunnen i fyra månader. Nu hittas hon i Selångersån, vid Mittuniversitetet ihjälslagen med en hammare. Två unga kvinnor döda inom loppet av några timmar. Julia är (var) dotter till den ökända familjen Svartling, en familj som Johan haft span på under flera år. De lever utanför samhället, sysslar med droger, håller på med alla typer av skumma affärer. Nu tar ett utredningsarbete vid. Johan vill sätta dit Toves älskare, den  minst dubbelt så gamla advokaten Rickard Callidien för mordet men hans fru har gett honom alibi för det tillfälle när Tove försvann. Utredningen blir omfattande, Johan blir mer och mer frustrerad, Nathalie bistår med det hon kan, att analysera människor.

Att boken är förlagd till Sundsvall gör det extra intressant för mig. Johan Axberg bor fortfarande i Hirskahuset mitt i stan, familjen Svartling bor på Alnön, Kulvertarna under Sjukhuset är välkända sedan tidigare böcker. Selångersån som rinner genom staden där Tove hittades vid Mittuniversitetet. Författaren kan sin Sundsvallsmiljö.

Proffsigt skriver han om allt som händer på Sundsvalls sjukhus, han är ju läkare och kan den miljön. Proffsigt också om polisutredningarna som pågår i alla hans böcker. Man känner att det här har han kollat upp bra. Det är hans mest omfattande bok hittills, 445 sidor. Cliffhangern i slutet av boken, och som vanligt, upplösningen de sista sidorna som blev en överraskning för mig precis som vanligt när det gäller Jonas Moströms författarskap. Har läst alla hans böcker. Den får ett högt betyg, 5/5

Pascal Engman, Kokain

Boken är ett mästerverk på 585 sidor. En och en halv dag tog det mig att sträckläsa denna delvis gastkramande spänningsroman, den fjärde fristående boken om polisinspektör Vanessa Frank som huvudkaraktär. En person jag kommit att tycka mycket om. Hon är supersmart, vacker, orädd. Ligger oftast steget före när det gäller brottsbekämpning. Hon har bara en svag länk och det är fosterdottern, 13 åriga Celine, en person som betyder allt för henne. Skulle något hända henne, då vet hon inte om hon skulle överleva. Kokainet flödar i Stockholm. I förorterna härskar de  kriminella gängen. Kungen är den 25-årige somaliern, Said Abdullahi. Han styr med järnhand över sitt gäng Vargarna. Unga arga män som ser honom som en gud, alla vill vara med i hans gäng, gå omkring med ett skjutvapen i fickan. Avrättningar sker hela tiden. Ingen vågar vittna mot Said, rädslan för att bli skjuten på öppen gata, Hoten finns där hela tiden. Fatou Diops butik blir gång på gång rånad och till slut nedbränd i ett besinningslöst upplopp. När hennes son Omar anslutit sig till Vargarna bestämmer hon sig mot sin mans vilja att nu får det räcka, hon måste sätta ner foten och berätta för polisen det hon sett. Nu är 400 kilo kokain under leverans, hur kan polisen lägga beslag på detta? Och även sätta dit de som är mottagare. Så händer det som inte får ske, Celine är försvunnen.

Upplösningen i boken är en riktig nagelbitare, kommer på mig själv med att hålla andan när jag läser. David Lagercrantz påstår att Pascal Engman är den nya generationens mästare. Jag instämmer till 100%.

2021 års bästa spänningsroman. Den får 5/5 i betyg

Monica Gullman