Max Seeck, Ondskans nätverk


Lisa Yamamoto, en av Finlands mest framgångsrika influerare, försvinner efter ett releaseparty i Helsingfors. Även hennes före detta pojkvän, Jason Nervander, saknas. Några dagar senare läggs en märklig bild som föreställer en fyr på en klippig ö i havet upp på Lisa Yamamotos Instagramkonto. Under bilden finns en olycksbådande dikt som tycks beskriva hennes död. Samtidigt hittas liket av en ung kvinna på en strand. Finns det en koppling mellan den mördade kvinnan och de försvunna influerarna?

Kriminalöverkonstapel Jessica Niemi och hennes kollegor kopplas in för att utreda fallen. De upptäcker att Lisa Yamamoto och Jason Nervander inte enbart har levt det glättiga liv som har visats upp på sociala medier. Djupt begravda hemligheter avslöjas på samma gång som Jessica Niemis eget förflutna är på väg att komma i kapp och förgöra henne…

Ondskans nätverk är en gastkramande och intrikat kriminalroman av Finlands nya internationella deckarstjärna.

Författaren

Max Seeck, född 1985 och bosatt i Helsingfors, har en bakgrund inom marknadsföring innan han debuterade 2016 med Hemmurabin enkelit / Angels of Hammurabi, första delen i en trilogi med Daniel Kuisma som huvudperson (inte översatt till svenska). Trilogin avslutades 2018 och 2019 kom första delen av en ny serie med Jessica Niemi som huvudperson: Uskollinen lukija / The Witch Hunter som kom ut på svenska för ett år sedan med titeln Den trogne läsaren. Den andra delen av denna trilogi, Pahan verkko / The Ice Coven kom ut 2020, 2021 på engelska och nu på svenska med titeln Ondskans nätverk. Han finns utgiven på 40-talet språk, har funnits på många bästsäljarlistor och en Hollywood-producerad TV-serie är på väg.

Recension

Anders Kapp har läst och recenserat boken.

Finske Max Seeck fortsätter sitt segertåg över världen och finns nu översatt till 40-talet språk vilket är lätt att förstå. Han är en modig författare som på likartade sätt som till exempel Jussi Adler-Olsen och Stefan Ahnhem inte räds att krydda anrättningarna med rejält skruvade komponenter. Han är också en mycket intelligent författare som bygger berättelser i flera skikt med många spännande och originella referenser.

Läs hela recensionen här.