Veronica Sjöstrand, Den svarta dolken


Stella Rodin, motvillig arvtagerska till anrika Rodins auktionshus, tvingas överge Edinburgh och sitt jobb som expert på konstförfalskningar och återvända till familjehemmet i Stockholm. Hennes pappa ligger i koma, auktionshuset är i kaos och Stella är den enda som kan återupprätta dess forna glans. Samtidigt skakas Stockholm av rasistiska mord utförda med SS-dolkar.

När Stella upptäcker att hennes far handlat med nazistiska föremål inser hon att familjen Rodin kan ha kopplingar till morden. Jakten på sanningen leder henne ut på farlig mark bakom överklassens polerade fasader.

Den svarta dolken är första delen i Veronica Sjöstrands nya serie om Stella Rodin, en av världens främsta konstexperter, med en faiblesse för vintageklänningar, varm vänskap och svårlösta mysterier.

Författaren

Veronica Sjöstrand är författare och hedersledamot av Svenska Deckarakademin. Hon bor i Gamla Råsunda i Solna med man och barn. 2008 debuterade hon med Änglalik, första delen i serien om gärningsmannaprofileraren Althea Molin. Andra delen, Kretsen, nominerades 2009 till årets bästa svenska deckare och sen dess har det blivit sammanlagt fem delar i serien och tre böcker för slukaråldern om Sub Rosa-detektiverna. Veronica Sjöstrand nominerades 2020 till årets deckarförfattare av streamingtjänsten Bookbeat. 2021 utkom den första delen i serien Rodins auktionshus.

Recension av Maud Granholm

Jag har inga kunskaper om konst och antikviteter, men har en stor förkärlek till böcker och tv-serier som tar mig med in i den världen. I gamla stan hos Johan Kristian Homan (Jan Mårtenssons böcker) och hos Belinders auktioner (tv-serie med Reine Brynolfsson i huvudrollen, 2003) trivdes jag väldigt bra. 

Nu har jag hittat en ny favorit där jag i sann Homan-stil får följa Sanna Rodin och hennes förehavanden i familjeföretaget Rodins auktionskammare på Strandvägen i Stockholm. Här finns antika möbler, dyra tavlor, vackra föremål, vintageklänningar, obehagliga mord och naturligtvis en del dyra viner. Kriminalromaner i den här miljön blir speciellt intressanta att följa när konst och konsthistoria vävs in med lite udda karaktärer och komplicerade relationer i en spännande handling.

Den svarta dolken är första delen i Veronica Sjöstrands serie om Stella Rodin, arvtagerskan som inte vill arbeta i sin pappas företag. Hon är expert på konstförfalskningar och har valt att arbeta i Edinburgh i stället för att ingå i familjeföretaget Rodins auktionshus. När hennes pappa blir sjuk så har hon nu inget annat val än att resa hem och reda ut allt kaos som uppstått i företaget. Stella arbetade tidigare som kriminaltekniker hos polisen i Stockholm, men efter en tragisk händelse för ett antal år sedan valde hon att bosätta sig i Skottland, vilket inte helt uppskattas av hennes föräldrar som ser henne som företagets naturliga arvtagerska.

I de svenska tidningarna läser hon om flera rasistiska mord som utförts med SS-dolkar. När hon sedan upptäcker att hennes pappa sålt ett flertal liknande dolkar förstår hon att familjens företag har en koppling till morden. De äkta hedersdolkarna var ceremoniella vapen som delades ut av en av Hitlers närmaste män -Henrich Himmel- till de officerare som utmärkt sig i hans SS-armé. I pappan telefon hittar hon meddelanden som visar att dolkarna sålts till en av företagets äldre kunder och Stella börjar sakta forska i pappans affärer. Innerst inne är hon helt säker på att han inte frivilligt haft något samarbete med nazistiska och högerextremistiska grupper. Familjen hade judiska rötter och Emanuel Rodin hatade nazismen.

Genom sin chef i Edinburgh har Stella också ett uppdrag att granska en osignerad tavla som ägs av en charmig professor i konsthistoria, André Andrew. Tavlan skall enligt professorns mamma vara en gåva till morfadern av konstnären själv, Winston Churchill. Andrew äger ett slott från 1600-talet som är i ett bedrövligt skick och han saknar pengar till reparationer. Han är i stort behov av pengar och det blir nu Stellas uppgift att göra en autentisering och se om tavlan visar sig ha ett värde. Är det en mycket bra kopia eller är det en av Churchills okända verk. 

Medan Stella arbetar vidare med att styra upp företagets ekonomi och med att få fram föremål till årets stora höstauktion så ställer också dolkarnas köpare stora krav på henne. Det är ett farligt spel hon hamnat i där högerextremism, rasism, främlingsfientlighet och våld finns med i spelet.

Det här är en riktigt bra bok som jag läste under mycket kort tid. Välskriven, med tydliga miljöbeskrivningar, intressanta dialoger och med en spänning som håller mig intresserad ända in i slutet. Jag ser nu fram emot att få läsa författarens nästa bok, Den gråtande violinisten som kommer ut i maj i år och handlar om en ovärderlig Stradivarius som hittas slagen i småbitar.

Maud Granholm