Malin Persson Giolito, I dina händer


I Våringe är det lätt att dö, men jävligt svårt att leva.

Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet.

Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?

Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolito fick 2016 ett stort genombrott med den kritikerhyllade rättegångsthrillern Störst av allt. Den belönades bl.a. med pris för Årets bästa kriminalroman och Glasnyckeln och har sålts i över 500 000 exemplar bara i Sverige. Översättningsrättigheterna är köpta av 30 länder och Störst av allt blev Netflix första svenska originalserie. Malin Persson Giolito har arbetat som advokat och på Europeiska kommissionen i Bryssel och har tidigare gett ut romanerna Dubbla slag (2008), Bara ett barn (2010) och Bortom varje rimligt tvivel (2012). Hon är född 1969, uppvuxen i Djursholm och bor idag med sin familj i Bryssel.

Recension

Anders Kapp har läst och recenserar här I dina händer.

Efter lång väntan finns äntligen en ny bok av Malin Persson Giolito ute. På sitt sätt är I dina händer en berättelse om gängbrottslighet, det är också en berättelse om ett sönderfallande samhälle med växande klassklyftor, men i centrum av berättelsen finns Dogge och Billy, två sexåriga pojkar som mot alla odds blir allra bästa vänner och som håller samman fram tills de är fjorton. Då dör Billy, skjuten av Dogge. Man skulle kanske kunna tro att det är att spoila slutet av en historia, upplösningen, men det är introt på en urstark text som handlar om hur det kunde gå så illa. Den är ett lysande exempel på skönlitteraturens kraft när det gäller att genom det djupt personliga, det är en hel del människor vi kommer nära under läsningens gång, gestalta det generella på sätt som både skapar starka känslor och viktiga insikter. Jag kan också se den nya boken som del av en sorts trilogi, där de andra delarna har andra författare.

Läs hela recensionen genom att klicka här.