Monica läser romanerna Bakvatten och Fjärilsvägen

Maria Broberg, Bakvatten, debutroman

En bok som utspelar sig i Västerbottens inland vid Vindelälven. Året är 1948, 17 årige Assar blir hjälplöst förälskad i den nyinflyttade grannfrun, Margareta, hon är dubbelt så gammal. De slår följe hem från Sigurds affär en sträcka på åtta km. Margareta är gift med den äldre mannen Hebbe, de har inga barn. Assar är 18 år, fadern är cancersjuk, kräftan växer sig stor i hans mage. Assar får ta över mer och mer av skötseln på gården när fadern inte orkar. När sommaren kommer tar han med sig gårdens djur till fäbodvallen. Då kommer Margareta till honom, äntligen får han älska henne som han drömt om så länge. Hon blir gravid och bryter med honom. Hebbe tar ansvaret för barnet som Margareta väntar, barnet som blir Håkan. Hebbe som lär Håkan allt om skogen, var räven har sina gryt, när fisken nappar som bäst, hur man knyter flugor. Men Hebbe är sjuk, en dag när de fiskat segnar han ner på stigen, tar sig åt hjärtat och dör. Håkans förtvivlan, länge, länge, sörjer han  efter att Hebbe är borta. Hebbe var ju hans pappa, han visste inget annat. Assar finns där hela tiden på avstånd, kärleken till Margareta följer honom hela livet, tålmodigt väntar han. Margareta träffar Lars, samen, som älskar sina renar lika mycket som han älskar henne. Han blir pappa till Nilas som blir Håkans lillebror. Lars som dras till fjället, renarnas sommarbete och vinterns drev. Till Margaretas förtvivlan och ilska, hon klarar inte av att vara ensam med sina två barn. Nu tar hon kontakt med Assar igen. Håkan som är duktig på fotboll, men när han blir bäst av dem alla börjar mobbningen i skolan. Kuno är den som leder gänget. Så försvinner Nilas, det lilla barnet, pappa Lars får skulden men han nekar till att gjort något mot sin son.

Boken innehåller mörka hemligheter som måste få komma fram och jag läser de sista sidorna med tårar i mina ögon.

Lysande läsning, en roman utöver det vanliga.

Patrik Lundberg, Fjärilsvägen

Det här är berättelsen om Ingrid Birgitta Lundberg, som föddes den 10 juni 1950. Hon växte upp i Sibbult i Skåne. Älskade att dansa, flirtade med killar, men inte mer än så. Jobbade som kontorist på försäkringskassan. Så småningom träffade hon Nils-Gunnar, han var Ambulansförare. De gifte sig och byggde ett hus på Fjärilsvägen i Sölvesborg. De levde Svenssonliv , umgicks med sina grannar, längtade efter barn men det visade sig att ingen av dem kunde få barn. Då började de planera att få adoptera. Socialnämnden skärskådade deras liv innan de fick godkänt att bli adoptivföräldrar. De ansökte om att få ett litet barn från Sydkorea till en kostnad av 32.000 kronor. Året var 1983. 1 december 1983 fick de på Arlanda hämta en liten pojke från Seoul, 9 månade gammal, han hette Jong-Dae, de gav honom namnet Patrik. 1985 adopterade föräldrarna en liten flicka från Sydkorea, Sun-He Chung. Hon fick namnet Paula. Lyckan var fullständig i den lilla familjen på Fjärilsvägen i Sölvesborg.

Författaren Patrik Lundberg, skriver också  om det svenska folkhemmet och vad som hände i vårt land under den här tidsepoken, som t ex Olof Palmes död den 28 februari 1986.

Barnens mormor avlastade familjen, tog hand om sina barnbarn med fast hand och kärlek. Hennes mantra var, studera så länge ni kan. Föräldrarna skildes så småningom. Nils-Gunnar hade en längre tid varit otrogen med en kollega. Birgitta säger till Patrik, 10 år, nu är du karlen i familjen. Boken handlar om Birgittas kamp för att få vardagen att gå ihop, för sig själv och sina barn Patrik och Paula. Men också om den klassresa Patrik gör från skoltiden, alla extra jobb, fotbollen och pingisen till att bli den han är idag, journalist, krönikör och en hyllad författare. Boken är också en hyllning till en mamma, Ingrid Birgitta Lundberg, som gjorde allt för att hjälpa och stötta sina barn genom livet.  Hon visade hela tiden hur stolt hon var över dem i deras kamp att få en dräglig tillvaro.

En sträckläsarbok om en familj på Fjärilsvägen i Sölvesborg.

Monica  Gullman