Jenny Almquist & Mymoa Wängdahl, Mila och mörkret

Varför är mörkret så läskigt egentligen?

Det är något Mila försöker förstå när hon blir tvungen att gå ensam genom den nattsvarta skogen.

Gubbe Måne säger att lösningen kan vara att hitta mörkrets ljus. Men vad ÄR mörkrets ljus och hur hittar man det då?

Teaterbitna Jenny Almquist i Matfors är författaren till boken, ”Mila och mörkret”, tillsammans med illustratören Mymoa Wängdahl, där Mila hjälp att övervinna mörkret, både bokstavligt och bildligt.

Jenny Almquist kommer ursprungligen från Mullsjö nära Jönköping och teatern har varit en stor del av hennes liv. Hon har bland annat gått Kalle Flygares teaterskola och som ledare för barngrupper skrev hon egna manus när hon inte hittade färdiga som passade. Till Matfors kom hon via en fritidsledarutbildning med teaterinriktning och praktik hos Kvartersteatern. Väl här mötte hon kärleken och blev kvar, och just nu leder hon en grupp i Matfors Kvartersteater och arbetar som elevassistent i en skola.

Jenny Almquist, författare

– För mig har det inte alltid varit självklart att skriva just böcker. Dels för att jag alltid har trott att det skulle vara svårt och dels för att jag inte var den bästa på grammatik och stavning. Men jag tyckte alltid att det var roligt när det var dags att skriva uppsatser i skolan, eftersom fantasi hade jag gott om. Men det hade nog inte min lärare i mellanstadiet, då hon tydligt förklarade för mig ”Men Jenny, människor och djur kan inte prata med varandra, du borde skriva lite mer verkligt”. Nu i vuxen ålder när jag tänker på det, så var det ju ganska märkligt sagt av läraren. Detta gav mig mer tvivel på mitt skrivande, istället för mersmak, då det är i fantasin jag trivs bäst när jag skriver! 

– Men i vilket fall som helst så gick jag från uppsatsskrivningar till pjäsmanus. Men jag insåg snart att efter en pjäs är skriven och spelad, så blir manuset gärna liggande i en låda som glöms bort. Detta kändes ganska tråkigt. Så då bestämde jag mig för att skriva en bok. Så för att göra en lång historia kort skrev jag till slut ”Mila & Mörkret”, en barnbok med fantasi och ett budskap om att du måste hitta din egen styrka.

Mymoa Wängdahl, Illustratör

Boken är illustrerad av Mymoa Wängdahl. Härnäst hade Jenny Almquist tänkt skriva för en äldre grupp, men barnen hon har läst för vill höra mer. Kanske blir det en berättelse om monstren som dyker upp när man är ensam hemma.Hon möter också barn som själva drömmer om att skriva.

Sagt om boken

”Briljant!” tycker BTJ och ger boken högsta betyg!
”Mila & mörkret är en underbar bok om att lära sig hantera sin mörkrädsla. […] Berättelsen är fint illustrerad med svartvita tuschteckningar av Mymoa Wängdahl. […] Jenny Almquist har skrivit en fin bok som är både lättläst och fantasifull och stimulerar läsintresset.”

Lektör Agneta Warheim, BTJ-häfte 8:2022

1 kommentar på “Jenny Almquist & Mymoa Wängdahl, Mila och mörkret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *