Johan Jönson, Proponeisis : zoembient växelverkansvers : dikternas

Ett kroppsarbetarjag, på en gång kollektivt och enskilt, jobbar med att rengöra en industriell grafitpulverugn. Denna scen inleder Johan Jönsons nya bok, den claude simonskt och thomas bernhardskt vindlande långdikten ProponeisiS. Texten härbärgerar en mängd skiftande skrifttyper som bryts upp av femton separata dikthäften, som inbladade i den större boken, vars totala omfång överskrider också internationella jämförelser.

ProponeisiS – zoembient växelverkansvers är skriven som ett post scriptum till Johan Jönsons alltjämt pågående författarskap.

Johan Jönson är uppvuxen i Njurunda men bor sedan början av 1990-talet i Stockholm. Han debuterade 1992 med diktsamlingen ”Som samplingsdikter” om hur tillit och sexualitet förstörs av incest.

Sedan har han verkat som poet och dramatiker, där senaste diktsamlingen ”Proponeisis” kom i år. Han har bland annat fått Sveriges Radios lyrikpris och Aftonbladets litteraturpris och varit nominerad till Augustpriset.

Lars Ahlin-stipendiet

Johan Jönson tilldelas 2022 års Lars Ahlin stipendium för sin förmåga att gestalta hela livet, ut till dess existentiella gränssituationer. Med en ”ahlinsk” livsaptit lyfter Johan Jönsson ofta fram det groteska i den mänskliga tillvaron men också det vackra och kan i sin poesi sägas följa Ahlins uppmaning att sjunga för de dömda.

Allmänt om stipendiet

Lars Ahlin-stipendiet inrättades av Sundsvalls kulturnämnd 1991 och balanserar mellan att vara stipendium och pris. Pengabeloppet är på 50 000 kronor och dessutom ingår en plakett utformad av Ulf Linde.

Stipendiet delas ut till författare vilkas verk har frändskap med Lars Ahlins diktning eller till författare med klar anknytning till Sundsvalls-området. Stipendiet kan även delas ut som stöd till forskning om Lars Ahlins liv och diktning. Lars Ahlin-stipendiet har delats ut vartannat år sedan 1992. Stipendienämnd är Sundsvalls kultur- och fritidsnämnd. Juryn, som bereder nämndens beslut, består av två representanter för Sundsvalls stadsbibliotek och två representanter för Lars Ahlin-sällskapet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *