Joyce Carol Oates, Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna.

Whitey McClaren är före detta borgmästare och en respekterad man i samhället där han bor. När han en dag stannar bilen för att hindra två poliser som brutalt misshandlar en man, slutar det med att han själv blir angripen. Den korta tid som återstår av hans liv tillbringar han på sjukhus, omgiven av sin hustru Jessalyn och de fem vuxna barnen.

I Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. berättar Joyce Carol Oates historien om hur en familj prövas i svallvågorna av en tragedi, hur banden mellan familjemedlemmarna påverkas och hur var och en reagerar på sitt eget vis – mer eller mindre oväntat. Det här är en storslagen roman av en av vår tids största författare: en levande, inträngande och naken skildring av ras- och klassfrågor i dagens USA, om psykologiskt trauma, sorg, och att till slut gå vidare och bli hel igen.

Joyce Carol Oates senaste stora roman, Mitt liv som råtta, blev en succé och nominerad till Årets Bok. Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. har jämförts med hyllade Det var vi som var Mulvaneys.

Joyce Carol Oates är född 1938 i staten New York och är en av USA:s verkligt betydande författare. Oates har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal romaner, flera novellsamlingar, skådespel, essäer, poesi och kritik. Framför allt inom prosan har Oates utmärkt sig som en av de största inom den samtida amerikanska litteraturen. På HarperCollins har hon tidigare utkommit med romanen Mitt liv som råtta (2019) som blev nominerad till Årets Bok, och novellsamlingen Vackra dagar (2020).

Sagt om boken

”Förutom att på ett ypperligt sätt gestalta dessa gestalters trauma och sorg och deras olikåstrategier för att komma vidare ger boken en lika trovärdig som skrämmande bild av det samtida USA:shantering av ras- och klassfrågor. Trots det mörka ämnet förmår Oates lyfta fram de komiska sidorna i sinstorslagna skildring inte bara av en familj utan av en hel nation.” Inger Littberger Caisou-Rousseau, BTJ-häftet

”Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. träffar mitt i prick i denna rasklyftornas tid, liksom i porträttet av de spända familjerelationerna som många av oss kommer att känna igen alltför väl … Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. förtjänar sin plats längst upp i högen på nattygsbordet. En brinnande salut för Oates, vår mest framstående amerikanska romanförfattare, för denna roman.” Star Tribune

”Det här är en betydelsefull och beundransvärd ingång till Oates verk.” Publishers Weekly

”Det finns mycket att uppskatta i Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. … Som porträtt av en familj och en nation är den humoristisk, tragisk och ibland mörk.” Guardian

”Oates när hon är som allra bäst.” New York Times

Recension

Anders Kapp har läst Joyce Carol Oates senaste bok, som tar oss med till sina egna hemtrakter i nordöstra USA i sin nya stora amerikanska roman Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. (citat från en dikt av Walt Whitman). Hon är född 1938 i Lockport, i de nordligaste delarna av delstaten New York, nära Niagara, de stora sjöarna och gränsen till Kanada och det är i det området vi befinner oss, främst i familjen McClarens hemstad Hammond men också en del andra platser i området. Det är en roman om en familjs sönderfall, ett vanligt tema, som också kanske vill vara en berättelse om en stats sönderfall i rasism och andra motsättningar. Den store familjepatriarkens död utlöser en kedja av händelser som förändrar familjemedlemmarnas liv på olika sätt.

Läs hela recensionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *