Pascal Engman/Johannes Selåker, Till minne av en mördare.

”True detective” möter ”Jakten på en mördare” i ett kokhett Sverige, VM-sommaren 1994. ”Till minne av en mördare” är första delen i en ny serie, Skymningsland, av Pascal Engman och Johannes Selåker.

Recension

Monica har läst och recenserar boken här.

Sommaren 1994, VM fotboll i USA, Sverige tar brons, fotbollsyra i vårt land, sommaren är rekordvarm. Mattias Flink begår massmord i Falun, allt invävt i boken. Två trasiga personer är huvudkaraktärer. Kriminalkommissarie Tomas Wolf, han har varit kriminell under sin uppväxt. FN-soldat i Bosnien innan han tog tag i sig själv och sadlade om till polis. Vera Berg, journalist, hon har levt ihop i fyra år med en kriminell MC kille, Jonny, och hans son, Sigge, som nu är sex år. Hon är på flykt från Malmö till Stockholm där hon fått jobb på tidningen, Kvällsposten. Med sig har hon Sigge då Jonny är försvunnen, hon förmår sig inte lämna sexåringen till det sociala. Samma dag som Mattias Flinks massmord hittas en strypt invandrarkvinna på gatan i Falun. Mördaren har tagit hennes trosor. Ett liknande mord sker i Stockholm och ett till i Malmö där kvinnan överlevde svårt skadad. Även i dessa fall saknas trosor. Nu korsas Tomas och Veras vägar. Hon vill skriva om det som skett för tidningens räkning och han är utredningsansvarig. Skådespelaren, kvinnojägaren och suputen Micael Bratt blir misstänkt för dåden. Men Vera och Tomas söker djupare än så i utredningen. Tomas har två bröder som är nazister, de hatar allt vad invandrare vill säga. De är grovt kriminella och medlemmar i NMR. Vera försöker gömma Sigge, nu är hans kriminelle pappa Jonny på jakt efter dem. Han vill ha tillbaka sin son även om han inte kan ta hand om honom, allt för att hämnas på Vera. Han tar hjälp av ett MC gäng i Stockholm som börjar pressa henne på pengar.

Sommaren är het, Stockholm kokar, Sverige tar sig vidare i VM, människor sitter på krogarna i landslagströjor och skrålar Nationalsången. Tomas bakgrund börjar komma i kapp, han får minnesluckor. Vera blir fråntagen jobbet utan lön, hon utreds för att fuskat till sig pengar. Pengar hon fått för att betala sina tjallare har hon dubblat upp för att kunna betala den skuld MC gänget kräver av henne.

Ett mästerverk – Tomas och Veras kamp för att hitta mördaren som fokuserat på invandrarkvinnor. Kvinnor som blir strypta och skändare.

584 sidor, jag plöjer boken i ett högt tempo. En handling som både upprör och berör. Slutet är gastkramande och de cliffhangerns som avslutar boken får mig att vilja läsa bok två helst nu.

Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *