Anna-Maria Ekblad, Dödsspelen i Olympia

Efter ett omtumlande år där ingenting har varit sig riktigt likt är reseledaren Anna på plats i Grekland. Ett gäng simmare med OS-drömmar anländer för en veckas träningsläger, men när en kvinnlig deltagare hittas svårt sjuk redan första dagen står det snart klart att hon har blivit förgiftad. Och när ytterligare en av deltagarna blir sjuk höjs misstankarna om mordförsök. Stefanos blir tilldelad fallet och tar hjälp av Anna. När de kommer över den kvinnliga deltagarens dagbok leder de noggranna anteckningarna till åtskilliga frågetecken. Det visar sig att hon bär på många mörka hemligheter. Finns svaret på varför någon vill mörda henne någonstans i dagboken?

Dödsspelen i Olympia är den tredje fristående delen i Anna-Maria Ekblads serie om privatspanaren Anna Lindblom. Anna-Maria Ekblad växte upp i Sundsvall men bor idag i Sollentuna. Under sina 25 år som reseledare har hon bott i bland annat Egypten. Hon har även arbetat som HR Generalist på ett utbildningsföretag. På en skrivresa i Italien föddes idén till serien om reseledaren och privatspanaren Anna Lindblom.

Recension

Maud Granholm har läst Dödesspelen i Olympia.

I min författarintervju förra veckan frågade jag Anna-Maria Ekblad om ett favoritcitat ur hennes nya bok Dödsspelen i Olympia och det här var hennes svar: Du vann, nu dör jag.”  Läs hela intervjun nedan.

Nu har jag läst boken och förstår varför.

Sundsvallsfödda Anna Lindblom fortsätter sitt arbete som reseledare och den här gången är hon tillbaka i Grekland. I staden Kalamata på halvön Peloponnesos står hon nu redo att ta emot det svenska simlandslagets damer, tjugo lovande kandidater, två tränare och en idrottsläkare. På grund av pandemin har de olympiska spelen i Tokyo skjutits fram ett år, men nu är det dags för lagets kvalvecka på den natursköna halvön. Fyra OS-platser står på spel och deltagarna är laddade och ser fram emot en spännande vecka.

Visst blir veckan spännande, men på ett helt annat sätt än de förväntar sig.

En av lagets stora stjärnor Vanessa Ekesvärd avlider plötsligt på ett mycket tragiskt sätt. Anna Lindblom får genom polisen och pojkvännen Stefanos Giannoudakis möjlighet att läsa hennes dagbok och hittar där information om saker som tidigare hänt i Vanessas liv. Stefanos arbetade tidigare som polis på Kreta men har nu flyttat hem till Kalamata. Utifrån nya incidenter på halvön, information ur dagboken och Stefanos förhör med deltagare och familj, så träder en obehaglig sanning fram som överraskar både simlandslaget och Vanessas egen familj.

Precis som i Anna-Maria Ekblads tidigare böckerna så finns här en hel del historia och intressanta platser, som från Olympia där den olympiska elden fortfarande tänds. Miljön i de två tidigare böckerna hade jag själv utforskat, vilket höjde läsupplevelsen en dimension. Även om jag besökt Grekland så är Kalamata och halvön Peloponnesos en outforskad turistort för mig, men vem vet kanske kommer jag dit nu när resandet kan ta fart igen.

Dödspelen i Olympia är en blandning av äventyr och historisk roman. Boken blir också ett aktuellt dokument som belyser föräldraskap, kvinnosyn, unga flickors utsatthet, sexuellt utnyttjande, stalkers och de mer och mer förekommande nättrollen på sociala medier. Precis som de tidigare böckerna i serien så är inte det här någon nagelbitare utan en feelgooddeckare med ett enkelt och lättläst spåk. En bok som passar att läsa i favoritfåtöljen en sommardag när regnet smattrar hemtrevligt mot fönsterrutan.

Om jag har förstått Anna-Maria rätt så är målet för hennes skrivande 14 böcker. Det skall  bli väldigt spännande att se vilket land och vilken plats Anna Lindblom arbetar på i nästa charterdeckare. Inför bok två hade jag fått lite insiderinformation om det kommande resemålet och kanske, kanske kan jag få veta mer om nästa bok när Anna-Maria kommer till Sundsvall och besöker bokhandeln den 9 juli. Det är alltid informativt och roligt med författarmöten.

Anna-Maria är född i Sundsvall men bor i dag i Sollentuna strax norr om Stockholm. Hon har under många år arbetat som reseledare vilket ger hennes huvudkaraktär Anna Lindblom extra trovärdighet i reseledarjobbet.

Tack Anna-Maria för en intressant bok.

Intervju

Jag har fått möjlighet att göra en intervju med författaren Anna Maria Ekblad.

Dödsspelen i Olympia är tredje boken i serien om reseledaren Anna Lindblom, men alla delar kan läsas fristående. Böckerna går under kategorin charterdeckare där historiska platser och spännande händelser driver handlingen framåt på ett intressant och underhållande sätt. Jag tycker mycket om Anna-Marias böcker och har precis börjat läsa bok nummer tre, recensionen kommer under nästa vecka.

10 frågor och 10 svar med Anna Maria Ekblad.

1. Vad inspirerar dig till att skriva?

Händelser som jag själv är med om. Jag har alltid tyckt om att reflektera över tillvaron och det som händer. Möten med människor är en stor inspirationskälla. Eftersom jag i första hand skriver deckare, så lyssnar jag på många poddar om truecrime och ser på dokumentärer.

2. Vad gör du om du kör fast i ditt skrivande

Det första jag gör är att gå tillbaka i texten och försöker hitta inspiration där. Oftast räcker det. Annars är mitt tips att vara i kontakt med texten så mycket som möjligt. Det gäller att skriva några minuter varje dag.

3. Vilka böcker dras du till i en bokhandel?

Deckare, dokumentärer och böcker som lär mig något. Ett omslag kan locka mig.

4. Vilken bok läser du i just nu?

Fakta Mikrovanor av BJ FOGG PhD
Nästa på tur blir dessa böcker som kommer ut nu i maj/juni:
Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård av Maria Fallström, Hansson och Nilsson löser fallet igen av Christoffer Sorner och Grannarna i nöd och lust samt Grannar hämndens timma av Carina Aynsley.

5. Höst, vinter, vår eller sommar, i vilken årstid trivs du bäst?

Efter att ha bott utomlands i ständig sommar, uppskattar jag alla årstider när jag kommit hem igen. Jag kan inte längre välja utan njuter av dem alla.

6. Vad trivs du med att göra på fritiden?

När jag inte skriver gillar jag att vandra och vara ute i naturen. Vara med familj och vänner. Resa och uppleva andra länder med deras kultur och historia.

7. Finns det några samhällsfrågor som du brinner speciellt för?

Min största önskan är att förbättra pensionärernas situation och inkomster. Jag förstår inte varför de måste skatta på sin inkomst, pensionen borde vara skattefri.

8. Systrarna på Kreta och Dödsklippan i Sharm el-Sheikh heter dina två tidigare böcker. Din tredje bok som kommer nu i maj heter Dödsspelen i Olympia. Kan du säga något om den?

Den handlar om ett simlag som tävlar om vem som ska bli utvald till olympiska spelen i Japan. Jag kopplar ihop de moderna spelen med dess ursprung i antikens Grekland. Det handlar om idrottsmäns krav och utsatthet.

 9. Har du något favoritcitat från dina böcker?

Systrarna på Kreta:
”Tack för vår framgång hittills. Tre av sju, på tre dagar … tre nationaliteter. Allt går enligt planen.”
Dödsklippan i Sharm el-Sheikh:
”Gör klassen en tjänst och hoppa av skolresan till Egypten! Ingen kommer att sakna dig. Om du följer med, kommer du att få ångra det i hela ditt liv. Vi lovar att göra din resa till ett helvete.”
Dödspelen i Olympia:
”Du vann, nu dör jag.”

10. Du och din författarkollega Cristoffer Sorner reser tillsammans runt på en signeringsturné i landet. När får vi möjlighet att träffa er här i Sundsvall?

Vi kommer att åka på en boksigneringsturné tillsammans med Carina Aynsley i juli. Vi kommer till Sundsvall lördagen 9 juli.

Text från Basilicablogg.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *