Böcker för den som sörjer

Att läsa kan underlätta för den som sörjer.

Förlusten av en närstående är ofta tung och svår att ta sig igenom på egen hand. Men trots att det är vanligt att känna sig ensam och vilsen har många människor delat med sig av perioder då de själva gått igenom liknande känslor.

Att läsa böcker kan underlätta sorgearbetet av flera skäl. Det kan dels vara skönt att läsa om upplevelser likt ens egna för att påminnas om att man inte är ensam. Läsning sätter även hjärnan i arbete, vilket kan ge en välbehövlig paus i sorgen. Det kan vara avkopplande för både kropp och själ att läsa när man mår dåligt. Ett sätt att göra det svåra lite lättare.

Det sitter en elefant på min rygg – en liten bok om sorg av Ulrika Knutsdotter.
Ulrika beskriver känslan av sorgen som en tung elefant på sin rygg. Boken skildrar hennes sorgebearbetning och kan vara till hjälp för den som vill läsa om hur man kan tackla vardagen samtidigt som sorgen tynger en.

Modet att ingenting göra av Lars Björklund
Ibland kan det vara svårt att veta hur man kan stötta en vän som mist en närstående. Denna bok är därför skriven för den som vill ha råd om hur man på bästa sätt kan hjälpa och förstå den som sörjer.

Vild – hur jag gick vilse och hittade mig själv av Cheryl Strayed
Boken handlar om Cheryl själv och när hon som 22-åring miste sin mamma i cancer. För att bearbeta sorgen gav hon sig ut i vildmarken på en tre månader lång vandring. En bra bok som kan hjälpa den som sörjer att finna hopp och styrka.

När du en gång är borta av Liselotte Andersson
En bok om sorgen över att förlora sina föräldrar som riktar sig till den som oavsett ålder nyligen har mist sin mor eller far.

Hej då, allihopa av Conny Palmkvist
En dokumentärroman om Conny vars mamma är döende i cancer. Boken har en igenkänning för den som själv har en närstående som är sjuk, står inför döden eller nyligen gått bort.

Dagbok från ditt försvinnande av Malin Lagerlöf
Malin Lagerlöf miste väldigt oväntat sin man en dag och blev ensam kvar med parets tre barn. En bok om sorgen över att mista en närstående hastigt och att uppfinna sig själv på nytt.

Hantera döden – en handbok av Jakob Ratz Endler
Hur ofta talar du om döden? Tanken på att vi en dag kommer att upphöra att existera är sorglig, skrämmande och för många av oss svår att ta till sig. Att tänka och prata mer kring döden – och att lära sig mer om vad som faktiskt kommer att hända – gör oss bättre förberedda. Döden ger perspektiv och påminner om det viktiga i livet.

Jakob Ratz Endler är läkare och har varit med många patienter när de dör. Vi får följa honom in i akutrum, operationssalar och i samtal med patienter och anhöriga. Han skriver varmt och sakligt om hur döden egentligen ser ut och hur man kan förbereda sig och underlätta för sina anhöriga. Boken innehåller även viktiga frågor som donation och rätten att avstå från behandling, kanske kan boken öppna upp för dina viktigaste samtal i livet.

Om tröst, hopp och livsmod av Olle Carlsson
Kan man trösta sig själv? Hur gör man för att trösta andra? Var finner man hopp och livsmod när livet inte blir som man tänkt sig? I sin nya inspirationsbok för hopp och livsmod skriver Olle Carlsson om första hjälpen till tröst för dig själv och andra.    

Man behöver inte vara en profet för att se och förstå att vi alla står inför stora prövningar meningslöshet, fler pandemier, misslyckanden i relationer och på jobbet, en skenande klimatkris, hopplöshet, krig, fattigdom, att förlora nära och kära, flykt och ond bråd död. Kanske är tiden inne för dig och mig att ställa om. I slutändan handlar det inte om någon enskild kärleksrelation, att vinna, samla ägodelar eller toppa karriären. Utan om hur mycket vi har vågat älska trots att vi en dag ska förlora allt det, om att finna tröst och dela den med varandra.   

Hur kan du och jag finna tröst, hopp och livsmod idag? Denna bok ger tankar om tröst till alla oss som brottas med känslor av sorg, oro, tvivel. Det kan handla om allt från förlust av en relation, om identitet, oro för sin egen eller andras hälsa, att mista en närstående eller sitt jobb, och om livets allra största frågor. För dagens sociala kontrakt är svårt att bryta det är svårt att visa sig svag och skör. Och det är svårt att hantera andras smärta. Men med Olles praktiska teologi, baserad på värme, gemenskap, medkänsla och tröst blir det så mycket lättare att vara medmänniska och att både våga trösta och be om tröst.

Olle Carlsson är prästen som gjorde sig känd som publikdragare i Svenska kyrkan. Under många år ledde han arbetet som präst och kyrkoherde i landets mest välbesökta församling med överfulla gudstjänster och banbrytande sociala och kulturella projekt. Han är också författare till ett tiotal böcker om livsfrågor, andlighet och tro såsom Kristendom för ateister, Livsstegen 12 steg till inre hälsa och Just idag 365 tankar för sinnesro. Idag verkar han som författare, föreläsare och teologisk ledare i Kontempel. En ny nationell mötesplats för livsfrågor online och i centrala Stockholm.

Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom (Ljudbok)
Morrie Schwartz är en sociologiprofessor som vet att han snart ska dö. Men han vill inte bara tyna bort. I stället bestämmer sig Morrie för att hans forne elev Mitch Albom ska få skriva en bok om resten av hans liv. Det är den sanna berättelsen om en gammal man, en ung man och livets största lektion.

Böcker för barn i sorg

Vad händer när någon dör – en bok för barn om döden och begravningar av M. Mundy
Kan du minnas den första gången du var på en begravning? Liknande frågor och funderingar som du hade då kommer med största sannolikhet att dyka upp i huvudet på barnen i ditt liv första gången de konfronteras med döden och begravningar. Vad händer när någon dör? är tänkt att fungera som en hjälp i denna komplicerade och svåra stund. Genom att skingra det mystiska kring döden och begravningar hjälper denna trevligt illustrerade bok vuxna att förklara för barnen hur vi genom glädje och sorg minns vår älskade anhörige eller vän. Vuxna kan lära sig mycket av att lära ut. Så ta tillvara på ögonblicket och väx tillsammans med ditt barn. Vad händer när någon dör?

Visst får du gråta – en bok för barn som sörjer av Michaelene Mundy
Ett sörjande barn behöver känna att världen fortfarande är en säker plats, att livet är gott och att ett värkande hjärta faktiskt läker och slutar göra ont till slut. Det är normalt att gråta och vara ledsen och det är viktigt för barnet att förstå att det är bättre att prata om sorgen än att stänga inne den. Visst får du gråta hjälper barn i alla åldrar att sörja på ett naturligt sätt så att de på bästa sätt kan hantera och ta sig igenom den sorg de har drabbats av.

Gammelmormor, Daisy och döden av Anna Ehring
Gammelmormor och Daisy har ordnat näbbmusbegravning med blommor och vacker sång. ”Ja, det var den lilla döden, vi övar oss på den innan den stora döden kommer.” säger Gammelmormor.
”Stora döden?” säger Daisy och stirrar på henne för att hon säger så hemska saker.
”Ja det är när vi själva eller någon vi tycker om dör” säger Gammelmormor.
Solen är varm och saften är god. Daisy och Gammelmormor bestämmer att döden får hålla sig undan ett tag.
I den här nya titeln handlar det om döden. Ehring och Geffenblads samarbete utmynnar i en finstämd berättelse om liv och död. Den kärleksfulla relationen mellan barnet och den gamla står i centrum. Daisys till synes enkla frågor rymmer stora filosofiska frågor och Gammelmormor svarar utifrån sin långa livserfarenhet.
Men även om döden kommer nära ibland kan man ändå njuta av sol och smultron, en varm dag i trädgården.

Adjö Herr Muffin av Ulf Nilsson
Det kan vara extra svårt att prata med barn om en närstående som har dött eller står inför döden. Adjö Herr Muffin är en prisbelönt barnbok som berättar historien om Herr Muffin, ett äldre marsvin som snart ska dö, och är en fin bok att läsa för barn som sörjer. Den berör döden på ett sätt som barn kan förstå och ta till sig.

Share:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *