Lars Nylin

Lars Nylin har arbetat i musikbranschen sedan 1980. Inledningsvis som musikjournalist på tidningar som Schlager, Slitz, Pop och Nöjesguiden. Från mitten av 1990-talet som artistansvarig på skivbolag som Warner Music respektive de egna bolagen Wire, atrium, National och Sheriff.

Sedan 2008 är Lars Nylin chefredaktör för webbtidningen Musikindustrin.se som bevakar just musikbranschen. Nylin har gett ut ett tiotal böcker, bl a en hyllad titel om skidtävlingen Vasaloppet. Som sportjournalist har Nylin bland annat medarbetat i Dagens Nyheter och Aftonbladet.

Lars Nylin om sig själv

”Du ska skriva den stora biografin om Vilhelm Moberg!” Så sade en respekterad förläggare till mig för snart två decennier sedan. Något praktverk om Moberg har det aldrig blivit. Det lär heller inte bli något, jag läste för en tid sedan om att det nu skrivs en sådan av en säkert mycket mer skickad skribent.

Men det entusiastiska uttalandet fastnade och har blivit en hörnsten när jag år efter år envist vägrat släppa tanken på att en gång leverera den stora biografin, eller den stora romanen, eller – rimligare – en kriminalserie baserad i någon av de få svensk miljöer som ännu inte besatts av en butter asocial kriminalare med faiblesse för Bach och Brandy.

I väntan på dessa ”riktiga” böcker – det är jag som satt citationstecknen – har det istället blivit faktaböcker. Ett dussin sådana har handlat om idrott: mest stolt är jag över Vasaloppet – i fäders spår, som kröntes till årets sportbok i Dagens Nyheter (detta visserligen främst baserat i att den är gudomligt vackert formgiven, men i alla fall), de senaste är:

Allt du behöver veta om Alexander Isak (2021)

32 år med Damallsvenskan – Stjärnorna, klubbarna och drömmarna (2020)

Bokslutet (2020)

Domslut : fotbollens hjältar och syndabockar (2019)

Fotbollsdrömmar på vykort (2018)

Udda lirare i fotbollens värld (2018)

Zlatan : hårda fakta (2016)

Svenska sportklassiker : 1000 kända och okända ögonblick från 1912 till idag (2016)

1 kommentar på “Lars Nylin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *