Denise Rudberg, Den fjärde doktrinen

Nu är den släppt; fjärde delen i Denise Rudbergs historiska romanserie. Den fjärde doktrinen berättar om kvinnorna under andra världskriget och visar på flera paralleller till vår samtid.

Foto: Kristian Pohl
Foto: Kristian Pohl

Den fjärde doktrinen möter vi återigen Iris, Signe och Elisabeth, de tre kvinnorna som baseras på Denise Rudbergs egna mormödrar och farmor. Deras historia och hur de inspirerat denna romansvit berättade Denise Rudberg om i sitt sommarprat i P1 under 2021. Romanen utspelar sig senhösten 1941 då Sverige var ute på hal is då vi försökte att förhålla oss neutrala till kriget som härjade i Europa. En neutralitet som är högst aktuell 2022.

”Det som aldrig slutar förvåna mig är de ständiga parallellerna med nutiden. Allt var så annorlunda då, och samtidigt precis detsamma”, säger Denise Rudberg. 

Den fjärde doktrinen belyser även den dubbla arbetsbördan som många kvinnor finner sig i, då som nu, när krävande yrkesuppgifter ska kombineras med huvudansvaret för hem och familj. Kvinnorna på Karlaplan 4 behövde dessutom helt hemlighålla sina förvärv. 

”Rudbergs romansvit om Sverige under andra världskriget känns isande aktuell på ett sätt som få väntade sig för bara ett år sedan. Karaktärernas umbäranden och verklighet träder idag fram som en möjlig verklighet. Det blir påtagligt vilken viktig funktion historia fyller i ett samhälle”, säger Ebba Barrett Bandh, förläggare på Bookmark förlag. 

Denise Rudberg är en av de mest lästa författarna i Sverige under 2000-talet. Hon är även verksam som krönikör. År 2000 debuterade hon med Väninnan och har sedan dess skrivit flera framgångsrika romanserier för vuxna och ungdomar samt ett radiodrama, Sviten, som skrevs för Sveriges Radio och som i höst är aktuell som teater. År 2010 lanserade Denise Rudberg en ny genre, elegant crime, med serien om Marianne Jidhoff. Totalt har Rudbergs böcker sålt i över 4 miljoner exemplar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *