Svenåke Boström, Om jag varit en humla

Svenåke Boström – En högst ordinär kille från Sundsvall?

Knappast. Frågan är om det över huvud taget finns några ”vanliga människor”. Den tanken slår mig när jag sträckläst boken.

I den här biografin får vi följa Svenåkes väg till drömyrket – att bli journalist. Han fick ta en del krokiga omvägar, han fick flytta runt en del i Sverige för att nå sina drömmars mål. Till slut hamnar han i ledningen för Sundsvalls Tidning med ansvar för grafik, design och ny teknik när hela mediabranschen stöps om och helt nya möjligheter öppnar sig. Som grädde på moset blir han också internationell ord­förande för Society for News Design, där mediafolk från hela världen målmedvetet arbetar för att få ut det mesta av den nya tidningstekniken.

I den personligt hållna berättelsen får vi flera spän­nande inblickar i livshändelser, som lätt hade kunnat föra livet i helt andra banor eller kunna leda rakt in i döden.

Svenåke Boström tar sats från helt olika utgångs­punkter och infallsvinklar – allt från tidningserfaren­heter med kolleger i olika länder, till vilken roll Gud har spelat i hans föränderliga liv där familjelivet också genomgått stora förändringar.

Sagt om boken

En spännande livshistoria
”Tack för att jag fått läsa din spännande livshistoria! Du har varit med om väldigt mycket och upplevt
saker många bara drömmer om! Jag har lärt mig en hel del under läsningens gång också.”
Elisabeth Magnusson Rune, bokens lektör

Den krokiga vägen in i journalistiken
Under några decennier kring millennieskiftet förändrades tidningsbranschen dramatiskt; ny teknik, nya arbetsformer, nya läsarvanor. För den som befann sig mitt i förvandlingen, vare sig man var journalist eller läsare, var det inte helt enkelt att orientera sig i nuet, än mindre mot framtiden.
Svenåke Boström minns och försöker sortera intrycken åt sig själv och läsaren. Med fötterna stadigt placerade i en lokaltidningsverklighet och med blicken nyfiket riktad mot vad som hände ute i den större medievärlden blir det en berättelse som är både begriplig och intressant.
Boken är också en mycket personlig berättelse om uppväxten i Sundsvall på 50-talet, den något krokiga vägen in i journalistiken och den egna kampen med livets viktigare frågor. Vänskap och kärlek. Engagemanget i frikyrkorörelsen, tvivlen och vägen tillbaka. Kort sagt: en livsresa.

Kjell Carnbro, tidigare chefredaktör på Sundsvalls Tidning

Stoppa pressen!
Sensationen om humlan, som i form och format betraktades som otillräcklig att vara i stånd till att
flyga, har lika klart som korvspad fått sin jämlike och konstflygare i ett humankapital, i en självbiografi.
Svenåke Boström guidar oss, genom en litterär ”pikareskroman”, där insikterna och erfarenheterna som tidningsman, liksom eteriska och oändliga aningar och frågeställningar får hedersplats i tillvarons
karusell … Livets mening är därmed också en lämplig rubrik för en löpsedel!
Men – för tusan – STOPPA PRESSEN! för inledningen är en cliffhanger som via media- och familjehistoria planar ut i författarens egna fotspår, som ännu ger skarpa och analytiska avtryck – och det både med och utan hål i huve’t …

Anders Öhrn, Tidigare chef för Teater Västernorrland

En högst ordinär kille från Sundsvall?
Knappast. Frågan är om det över huvud taget finns några ”vanliga människor”. Den tanken slår mig när jag sträckläst boken.
I den här biografin får vi följa Svenåkes väg till drömyrket – att bli journalist. Han fick ta en del
krokiga omvägar, han fick flytta runt en del i Sverige för att nå sina drömmars mål. Till slut hamnar han i ledningen för Sundsvalls Tidning med ansvar för grafik, design och ny teknik när hela mediabranschen stöps om och helt nya möjligheter öppnar sig. Som grädde på moset blir han också internationell ordförande för Society for News Design, där mediafolk från hela världen målmedvetet arbetar för att få ut det mesta av den nya tidningstekniken.
I den personligt hållna berättelsen får vi flera spännande inblickar i livshändelser, som lätt hade kunnat föra livet i helt andra banor eller kunna leda rakt in i döden.
Svenåke Boström tar sats från helt olika utgångspunkter och infallsvinklar – allt från tidningserfarenheter med kolleger i olika länder, till vilken roll Gud har spelat i hans föränderliga liv där familjelivet också genomgått stora förändringar.
Arne Winerdal, Journalist och tidigare chefredaktör på Dagen

En bladvändare …
I sommar har jag njutit av Svenåke Boströms självbiografi med den något originella titeln Om jag varit en humla eller – Hål i huve’t på en murvel. Titeln lockade till läsning.

Det är en innehållsrik och komplett biografi där läsaren får ta del av författarens professionella och privata liv. Som journalist har han framförallt arbetat på Sundsvalls Tidning där han innehaft många olika chefsroller och framförallt haft ansvar form och teknik. Han var även projektledare för grafik, design och på sin tid omvandlingen från offsetteknik till datoriserad sidproduktion.

Boken är fylld av spännande händelser i många delar av världen och författaren själv har gärna, mer än de flesta självbiografiska författarna tagit ut svängarna, både vad gäller det professionella livet och familjelivet.

Men även om den delen av skildringen är en bladvändare är det de mjuka och samtidigt djupa livsfrågorna som fascinerar allra mest. Funderingar om livets mening, vad som är viktigast under livsresan och prioriteringen av den utmätta tiden.

Kjell-Erik Sellin

2 kommentarer på “Svenåke Boström, Om jag varit en humla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *