Jakten på den perfekta Cappucinon

Vi svenskar är så mycket mer beresta idag att vår medvetenhet om kaffe har ökat dramatiskt. Vem visste vad en Latte macchiato var för något för ett antal år sedan, (enkel espresso bestående av 3 cl espressokaffe och 2 dl mjölk). Men allt fler gillar sitt kaffe som en cappuccino. För vem faller inte likt en italiensk fotbollsforward över en perfekt gjord espresso, som toppad med krämigt mjölkskum får just den härliga krämighet och nötiga fyllighet som är själva kännetecknet för en cappuccino.

Namnet cappuccino kommer kanske (?) från munkarna i Kapucinorden. Elaka tungor säger att cappuccinon liknar en kapucinermunk sedd ovanifrån med den kala hjässan och iklädd sin bruna kappa…

Grunden till den perfekta Cappucinon är kaffet. Inget att diskutera. Det måste vara en fyllig espresson i botten, annars ingen cappuccino! Den bästa espresson görs med hjälp av högt tryck i kaffemaskinen och med ett finmalet kaffe av espresso kaffebönor.

Cappuccinons tre beståndsdelar

Viktigt är att espresson ska få sin gyllene crema och att smaken är balanserad. En cappuccino består av tre lika stora delar: espresso, mjölk och mjölkskum. Och även om espresson bara utgör en tredjedel är det den största smakbringaren. En vanlig missuppfattning är att en cappuccino kan göras på bryggkaffe, men det kan den inte eftersom koncentrationen av kaffe inte är tillräckligt hög. En ”cappuccino” gjord på bryggkaffe är en ”cafe au lait”, som man ofta får i bl a Frankrike.

För att få den där krämigheten i cappuccinon, och inte bara ett fluffigt badskum, krävs att mjölkskummet mer ska vara som lättvispad grädde.

För att få det tjocka skummet är det viktigt att hålla koll på temperaturen. Om mjölken i en perfekt cappuccino ska bli söt och god bör den inte överstiga 60-63 grader. Samma sak med espresson; vattnet ska aldrig överstiga 90-92 grader. Annars bränns oljorna i kaffet och smaken blir besk.

Välj rätt sorts mjölk

Sist, men inte minst viktigt är valet av mjölk. Eftersom en espresso i sig har mycket kraft och smak, kan valet av mjölk antingen hjälpa eller stjälpa upplevelsen.

Fett är smakbringande och ett kaffe som är mustigt och med mörka, rostiga toner kan mjölk med hög procent av fett hjälpa smaken. Mjölk med 3% fett är utmärkt till de kaffebönor, Lavazza Crema Ricca, som vi använder.

Skillnaden mellan en caffè latte och en cappuccino

Cappuccino är originalet, medan caffè latte ursprungligen utvecklades utanför Italien som ett mildare alternativ. Skillnaden är mängden mjölk. Om en caffè latte innehåller cirka 1/5-del espresso, består en cappuccino av 1/3-del espresso. Caffè latte är mild och god, men cappuccino är det italienska originalet!

Så ska cappuccino serveras

Det ska vara en bred kopp av tjockt porslin, där delarna av espresso, mjölk och mjölkskum kommer till sin rätt. I en hög take away mugg hamnar skummet för sig och det lilla hålet i locket silar bort skummet.

Hur gör vi då?

Kaffemaskinen kan göra en cappucino helt automatiskt med en knapptryckning. Men vi har experimenterat en hel del och kommit fram till att för att få den bästa cappucinon ska vi göra den i två steg.

Vi använder en helautomatisk tysk Schaerer WMF kaffemaskin, som är en av de bästa som finns. För vanligt svart kaffe mal den bryggkaffebönor, medan den för espresso mal de finaste kaffebönor från italienska Lavazza.

Kaffemaskinen får först med ånga värma koppen, som är bred och av tjockt porslin. Sedan gör maskinen en espresso.

Under tiden tar vi fram en SMEG mjölkskummare (italiensk, vad annars?) och låter den tillverka det krämiga mjölkskummet med rätt temperatur och konsistens med fina luftbubblor.

Sedan är det bara att låta mjölkskummet möta espresson i den breda koppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *