Monica läser bok 8-10 i Låna&Läs 2022/23

Denize Karabuda, Ambassadören på Portland Place, (Roman)

William Fogelström är ny tillsatt som Sveriges ambassadör i London. Hans fru Louise vill satsa på sitt jobb i Sverige som VD för en kedja  barnkläder. Hans 13 åriga dotter Julia som älskar dataspel flyttar med sin mamma till Sverige. William är duktig på sitt jobb som ambassadör även om han tycker att den sociala delen, minglandet, är jobbigt. När den engelska författaren Constance Miller får Nobelpriset i litteratur 2020 blir han tvungen att uppvakta henne med en gigantisk blombukett i huset hon bor i Notting Hill med sin handikappade man. Hon är burdus och rättfram, hon skrämmer honom samtidigt som han dras till henne på något märkligt sätt. William saknar sin dotter Julia, hon är den viktigaste personen i hans liv. Louise och han glider mer och mer ifrån varandra. Samtidigt har William problem på jobbet, hans närmaste man, Greger, sextrakasserar hans sekreterare Cilla. Något han måste ta tag i.

Detta är en kärleksroman, Constance är vacker, karismatisk och filterlös, William är fyrkantig och den känslohämmande dragningskraften dem emellan växer, men båda är gifta. Mycket han måste ta tag i, så vad gör han? Äter stora mängder glass på kvällarna, springer långa sträckor på morgnarna.

Trassligt värre men bitvis är det en rolig bok. Sådana finns det så få av, därför gillade jag den , den fick mig att skratta.

Emily Henry, Bokälskare, (Feelgoodroman)

Det Nora Stephens älskar mest i världen är sitt jobb som litterär agent i New York och sin lillasyster Libby. Libby är gift med Brendan, har två barn och ett tredje på väg. Innan barnet föds vill Libby göra en semesterresa med Nora. Hon bokar ett litet hus i Sunshine Falls i North Carolina, en idyllisk småstad där alla känner alla. En månad ber hon om. Nora kan som vanligt inte säga nej till Libby. Så ytterst motvilligt lämnar hon storstadspulsen i sitt älskade New York för småstadsidyllen. När de är på plats i byn får  hon veta att Libby har en checklista på 20 punkter de ska pricka av att göra under den semestermånad de ska tillbringa tillsammans. Nora har alltid tagit hand om Libby ända sedan deras mamma dog. Nu vill Libby att Nora ska sluta vara hennes ”mamma” bara vara hennes syster. Till råga på allt stöter Nora på en förläggare hon riktigt avskyr, Charlie Lastra, en surmulen och tvär person hon haft att göra med i New York. Han börjar dyka upp överallt där hon rör sig i den lilla byn. Libby försöker få Nora att njuta av semestern, hon blir irriterad när Nora smyger iväg med sin mobil och laptop för jobbets skull.

En härlig feelgoodroman om syskonkärlek, massor med humor och roliga dialoger, prat om böcker, ett litet sunkigt bibliotek som behöver fräschas upp, och en irriterande man, Charlie som stör, samtidigt som Nora inte kan låta bli att dras till honom. Författaren har på kort tid blivit en av världens mest populära feelgoodförfattare.

Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf, Nord, (Thriller)

Alex är desperat, han är bostadslös, arbetslös, har inga pengar. Så när kompisen Emil erbjuder honom jobb som commis de cuisine (kock) på den världsberömda krogen Nord i Åre accepterar han direkt. Han reser samma kväll från Köpenhamn, Emil betalar hans biljett. Alex  bär på en mörk hemlighet, ett litet barn dog i en mopedolycka, Alex blev tvingad av sin flickvän, Hanna att ta på sig skulden, han var 14 år. När han försökte berätta sanningen var det ingen som trodde honom. Inte ens hans föräldrar  Han blev utstött ur samhället. Jobbet på krogen Nord är tufft. Alla som jobbar där konkurrerar om att få behålla sina jobb i köket. Alex kämpar hårt för att få vara kvar, han har ingen annanstans att ta vägen. När den vackra betydligt äldre ägaren till krogen, Alice, börjar visa intresse för honom blir han rädd samtidigt som han dras till henne. Hon är gift med finansmannen Carl Duwal, också delägare till den anrika krogen. Alex trasslar in sig i något han bittert kommer att ångra . När också Hanna försöker få kontakt med honom efter alla år börjar han bli riktigt desperat.

En bok om ett brott. En ung man som försöker komma vidare i livet trots allt. En detaljerad beskrivning om hur tufft det är att arbeta på en stjärnkrog. Katarina Ekstedt är gift med stjärnkocken Niklas Ekstedt som säkert bidragit till hur man jobbar i ett stort restaurangkök. En annorlunda bok  som jag fann intressant att läsa.

Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *