Monica läser tre böcker i L&L 2022/23

Nu har jag läst tre böcker som ingår i L&L 2022/23. Vet inte hur många jag kommer att läsa, knappast alla 50. Men listan ser väldigt spännande ut, många författare jag aldrig hört talas om och är väldigt nyfiken på.

Nathan Harris, Vattnets sötma (Roman)

En debutroman som fått massor av priser. En storslagen roman som blev en bladvändare för mig. En historisk roman som utspelar sig i den lilla staden Old Ox. Nordstatarna har vunnit kriget. Syd har fått vika sig. Nu reser soldater runt i områden och tvingar plantageägarna att frige sina slavar. Georg Walker vandrar omkring i sin skog som han gör varje morgon. Han har fått veta att hans ende son Caleb dött i kriget. Nu vet han inte hur han ska kunna berätta det för sin fru Isabelle, sonens mamma. Djupt inne i skogen träffar han på två av de frigivna slavarna. Prentiss och hans bror Landry. De frigivna slavarna vet inte hur de ska hantera sin frihet. De har ingenstans att bo, inget jobb, ingen mat, deras kläder är i trasor. De driver förvirrade omkring på stadens gator och sover i skogen. George erbjuder Prentiss och Landry jobb på sin gård. De får bo i ladan, får mat för dagen och lön. Detta väcker förstås vrede i staden, så har ingen gjort förut, betala slavar lön? Men George står på sig och Isabelle stöttar honom. Så dyker Caleb upp, han lever, har suttit fängslad i ett av Nordstatarnas fångläger, blivit  illa misshandlad. Isabelle blir överlycklig över att få tillbaka sin son. Men Caleb bär på trauman och mörka hemligheter. Något som kommer att få förödande konsekvenser för familjen och de två frigivna slavarna. Innevånarna i staden tar ställning.

En bok om medmänsklighet och kärlek, om starka kvinnor och en man som inte viker sig utan står för sina värderingar oavsett skrämmande omständigheter. Längesedan jag läst en sådan bra roman.

Linda Edgarssen, Där vassen viker (Roman)

En historisk roman från sent 1800 tal. Torpardottern Hilda 24 år har ställt till det för sig. Hon har tackar nej när den rike bondsonen Alexander  friat till henne. Hon måste skickas bort ett tag från hemmet så tisslet och tasslet i byn får lägga sig. Hon hamnar hos faster Anna på gården ”Sjölund” . Fastern har brutit armen och behöver hjälp i hushållet.

Platsen där hennes far och lillebror drunknade i en vak en julaftonskväll. Fostersonen Erik var ansvarig för olyckan, då endast 12 år gammal. Annas make August är våldsam, han slår både sina djur och familj när han druckit sig full på brännvin. Erik har blivit 18 år, en bredaxlad attraktiv ung man, flickorna i byn kastar blickar och han tar för sig. Hilda hatar honom för det han gjort mot hennes familj men dras till honom och han till henne. Hon tänker, han är ju ett barn i en vuxen mans kropp. August kastar lystna ögon på henne och hon vet att snart kommer det att hända något riktigt otäckt.

En storslagen roman om kärlek, makt och tragikens förlamande kraft. Med ett vackert språk skildrar författaren det småländska torparlivet under sent 1800 tal.

A.M Ollikainen, Lasten (Deckare)

Ett finskt författarpar Milla och Aki Ollikainen vann pris med boken Lasten som bästa kriminallitteratur  i Finland 2019. Första delen i en kommande serie.

Boken börjar med ett makabert mord. En kvinna vaknar upp inlåst i en container, hon kan inte ta sig ut. Containern börjar sakta fyllas med havsvatten och kvinnan drunknar. Containern tillhör en hjälporganisation som visar sig ha en anknytning till ett affärsprojekt i Afrika. Poliskommissarie Paula Pihlaja leder med fast hand utredningen som visar sig bli väldigt omfattande. Den rika familjen Lindbäck ägare till företaget och stiftelsen på vars ägor containern hittades med den döda kvinnan blir alla inblandade och misstänkta. Paula får ta till alla medel för att lösa fallet. Den ondska hon möter gör henne mållös. En historia som visar sig gå långt tillbaka i tiden med början på lantegendomen i Afrika. Slutspelet i boken är bokstavligen svindlande.

Jag kommer säkert att läsa nästa bok i serien med Paula Pihjala som huvudkaraktär. Hon har ett eget mörkt förflutet som jag vill veta mer om.

Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *