Jonas Jonasson, Profeten och idioten

Svensk sensommar 2011. Petra, självlärd astrofysiker, har räknat ut att atmosfären kollapsar den 21 september samma år, omkring klockan 21.20. Nu är hon, domedagsprofeten, on the road i husbil med Johan, måttligt begåvad men mästerkock, och Agnes, änka på 75 vårar och en hejare på att tjäna pengar på nätet. Trion har bråttom. Innan jorden går under ska de hinna till Rom där Johan ska ge sin storebror ett sanningens ord och en örfil. Givetvis går ingenting som planerat.

Jonas Jonasson är i sitt esse i sin nya berättelse, en storartad inledning på ett fenomenalt äventyr genom samtidshistorien.


JONAS JONASSON är född och uppvuxen i Växjö. Han har tidigare varit verksam som journalist och mediekonsult men är nu författare på heltid. Hans breda genombrott kom med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009). Den följdes av Analfabeten som kunde räkna (2013), Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) (2015) och Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket (2018).

Recension

För en tid sedan såg jag en film med titeln The Professor and the Madman (2019) en verklighetsbaserad film om professor James Murray (Mel Gibson) som 1857 tog sig an det ambitiösa projektet att sätta ihop ett lexikon över det engelska språket. Under arbetet fick professorn under en tid oväntad hjälp från den mentalsjuke doktor William Minor (Sean Penn). Resultatet blev The Oxford English Dictionary1928 blev första upplagan klar, 1989 den andra och den tredje är på gång. Spännande för en ordnörd!

Jonas Jonassons bok ska inte jämföras med filmen, men samspelet mellan ”profeten och idioten” kanske inte är så långt ifrån samspelet mellan ”professorn och idioten”. Så tänkte jag när jag började läsa, men ganska snart såg jag att dessa två par låg långt ifrån varandra! Intressant att fundera över vad som lockar att välja en bok, i detta fall lockades jag av titeln. 

En äventyrlig, osannolik och underhållande berättelse av författaren till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009). En hisnande och kaotisk roadtrip genom Europa och övriga världen, geografiskt och politisk. En samtidshistoria med fantasin som förtecken. Två ensamma själar som alltid känt sig annorlunda, profeten Petra (självlärd astrofysiker) och idioten Johan (självlärd mästerkock), möts och tar hjälp av varandra. Deras olikheter stärker deras tillkortakommanden. Ödmjukt och varsamt och ibland burdust roligt, får läsaren följa dessa två udda människor, som har 1 syfte: att ”ställa till svars” och ”tillrätta”. Till duon kommer Agnes, en 75-årig änka (självlärd internetfreak) samt några fler excentriska personligheter. Enligt domedagsprofeten är det bråttom, då jorden ska gå under om 12 dagar. 

Boken är lättläst med jämnt flyt, ett trevligt språk och udda persongalleri. Författaren låter karaktären Johan komponera utsökta menyer med exklusiva vintips (t.ex.s139  Würzburger Stein Silvaner Erste Lage Juliusspital – ett utsökt tips!). Intressant och aktuellt inslag på s 365 där författaren beskriver den ”fiktiva” karaktären Alekos politiska tilvaro tillsammans med Putin.

Läs den gärna och låt dig roas av en absurd berättelse i en absurd samtid och värld, eller? 

I det osannolika händelseförloppet finns en sannolik grund, med en överraskande upplösning.

Eveline Santner
Läs Evelines blogg här.

Bokhandlarn möter Jonas Jonasson, oktober 2020

Mitt under pandemin gjorde jag en digital intervju med Jonas Jonasson. Han visade sig vara en mycket skojfrisk författare som det var ett rent nöje att samtala med. Läs intervjun här.

Läs även gärna Josefin Oleviks intervju med Jonas Jonasson i DN, 2022-06-12. ”Den som bara säger sanningen är inte värd att lyssna till”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *