John Ajvide Lindqvist, Skriften i vattnet


Det är midsommarafton och bordet på bryggan är dukat med finporslinet. Affärsmannen Olof Helanders gäster från Kina och Frankrike är på plats. Nu ska här festas på svenskast möjliga vis. Då glider en öppen båt in mot bryggan. Två maskerade män reser sig. En halv minut senare är midsommaridyllen förbytt mot ett blodbad. 

Så inleds Skriften i vattnet – en actionspäckad internationell thriller med storpolitiska konsekvenser och del ett i serien Blodstormen. 


Författaren

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg, där också hans första roman Låt den rätte komma in (2004) utspelar sig. Efter en karriär som trollkarl och ståuppkomiker blev han till slut skräckförfattare och räknas idag som Sveriges obestridlige skräckmästare.

Hans andra roman, Hanteringen av odöda, utkom i juni 2005 och i novellsamlingen som följde, Pappersväggar (2006), får man bland annat veta vad som hände med de odöda. 2008 utkom romanen Människohamn, som utspelar sig i skärgården med havet som det stora skräckinjagande hotet och i maj 2010 utkom Lilla stjärna, en historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets. Därefter kom Låt de gamla drömmarna dö (2011), en samling noveller, kåserier och andra texter.

Hösten 2017 utkom X – den sista platsen, den avslutande delen i trilogin Platserna. Här väver han samman alla trådar från de två tidigare böckerna, Himmelstrand – den första platsen och Rörelsen – den andra platsen. Den senare blev nominerad till Augustpriset 2015. Böckerna i Platserna kan även läsas fristående som egna berättelser.

I januari 2021 utkom han med sin längsta roman hittills – Vänligheten och i november 2021 med boken Alternativa fakta om fåglar, som är illustrerad av hans hustru Mia Ajvide. Under sommaren 2022 är han aktuell med romanen Verkligheten.

John Ajvide Lindqvist har också skrivit filmmanus, teaterpjäser och mottagit en rad priser, bland andra Selma Lagerlöf-priset och GP:s litteraturpris.

Hans böcker finns utgivna i över 30 länder, bland andra Australien, Kina, Brasilien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Storbritannien och USA.

Läs mer på www.johnajvidelindqvist.com.

Recension

Anders Kapp har läst Skriften i vattnet och är imponerad:

Med Skriften i vattnet ger oss John Ajvide Lindqvist något helt nytt för honom; en internationell thriller av storslagna och imponerande proportioner befolkad med exceptionellt minnesvärda karaktärer. Fondvägg för berättelsen är den globala klimatkrisen och det är förvånande att inte fler använder den tematiken i en samtid när vi bland mycket annat fått en ny riksdagsmajoritet som lyckades sälja in en självmordspakt: ge oss röster så ska vi starta en rea på fossila bränslen och minska de fossilfria inslagen i bensin och diesel. En så komplett galen verklighet måste vara tacksam för skönlitterära författare att arbeta med. Ajvide har sedan länge visat att han är en litterär stjärna och nu använder han sin förmåga på nya sätt där den internationella handeln med olja och utsläppsrätter finns i bakgrunden när tre förmögna par från Sverige, Kina och Frankrike just slagit sig ner runt bordet på bryggan vid Knektholmen för att fira midsommar 2019. Snart består de sex mest av slamsor sedan två maskerade män i en båt mejat ner dem med mycket moderna automatvapen. Den enda som överlever är värdparets dotter Astrid som kastat sig ner i vattnet under bryggan. I berättelsen som följer får vi ett nytt återkommande par att älska: författaren Julia Malmros och arton år yngre hackern Kim Ribbing. Men det räcker inte med detta, vi får mer på köpet i detta kinderägg: vi får ett nytt avsnitt i Sveriges värsta litterära realitysåpa, Millennium. Kopplat till detta får vi det som måste vara en mycket roande juridisk balansgång på slak lina.”

Läs hela recensionen här.

1 kommentar på “John Ajvide Lindqvist, Skriften i vattnet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *