Karin Smirnoff, Millennium 7 – Havsörnens skrik


Bortom medias spotlight försiggår en rovdrift i Norrland, dagens vilda västern där rika storföretag inte skyr några medel för att komma åt naturtillgångar och landytor. I skuggmarkerna agerar kriminella gäng, lockade av det enorma inflödet av nya pengar.                          

Mikael Blomkvist sätter sig på tåget till Älvsbyn för att gå på sin dotters bröllop men dras in i händelser som får honom att hitta tillbaka till sina rötter som grävande journalist. Lisbeth Salander befinner sig också norrut för att knyta ihop ett avklippt familjeband, och än en gång korsas deras vägar. Tillsammans hamnar de i stormens öga i den lilla orten Gasskas.


Millennium

Stieg Larssons Millenniumserie är en succé över hela världen med få motstycken. De tre första böckerna gavs ut under åren 2005-2009 efter Stieg Larssons död 2004. David Lagercrantz fick därefter uppdraget att skriva ytterligare tre böcker med samma karaktärer och i Stieg Larssons anda. Dessa böcker gavs ut 2015-2019.

Förlaget bestämde sig att ge denna kassamaskin ytterligare liv med tre volymer 7, 8 och 9. Men vem skulle skriva dessa? Ett flertal författare kontaktades och fick skriva ett synopsis och 70 sidor i en tänkt bok. Det blev Karin Smirnoff som fick kontraktet att fortsätta skriva Millenniumserien. Hennes bok, Havsörnens skrik, kommer ut 4 november och hon kommer också att delta i Deckarfestivalen den 10 november. Sviten om jana kippo har sålts i mer än 500 000 exemplar. 

Klipp från Aftonbladet under Bokmässan i Göteborg, september 2022.

Författaren

Karin Smirnoff (f 1964) är bosatt i Piteå och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Bok två, Vi for upp med mor, utkom våren 2019 och 2020 avslutades trilogin med Sen for jag hem.

2 kommentarer på “Karin Smirnoff, Millennium 7 – Havsörnens skrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *