Jonas Moström, Blindspår

En söndag i november blir skådespelerskan Helena Melvinder brutalt knivhuggen till döds i sitt kök i Uppsala. När polisen, med kriminalkommissarie Johan Axberg i spetsen, anländer sitter offrets 17-årige son Elias på golvet. Elias har Downs syndrom, han är blodig och håller krampaktigt i sin mamma. Han vägrar släppa taget och kan inte redogöra för vad som har hänt.

När det uppdagas att Helena tidigare har sökt hjälp hos Nathalie Svensson för sonens våldsamma tendenser går misstankarna direkt till Elias. Men är han verkligen kapabel att mörda? Snart riktar polisen sitt fokus åt annat håll. Kan det vara någon av Helenas älskare som känt sig förfördelad, eller är det Elias pappa som velat lägga vantarna på Helenas förmögenhet? Frågorna är många, men svaren få och den enda konkreta ledtråd de har är den träfigur som Elias täljer på, som tros föreställa mördaren. I takt med att den växer fram dras snaran runt mördaren åt …

Hemma ställs Nathalie och Johan inför svåra personliga frågeställningar om etik och moral som sätter deras förhållande på prov.

Blindspår är den nionde fristående delen i Jonas Moströms populära och prisbelönta deckarserie om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg.

Bokfakta:
Författare: Jonas Moström
Isbn: 9789113108070
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2022 (5/9)
Sidor: 461 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Deckare/Spänning

Recension

Nu är höstens nya ”Moström” läst.

Jonas Moströms nya bok Blindspår är inte bara läsvärd, den öppnar också upp för många tänkvärda frågor och reflektioner. En bok som kännns viktig och som berör.

Allt börjar med att skådespelerskan Helena Melvinder blir knivhuggen till döds i sitt hem i Uppsala. Kriminalkommissarie Johan Axberg inleder en utredning tillsammans med sitt arbetsteam där psykiatrikern Nathalie Svensson ingår. Helenas son Elias har Down syndrom och bor på ett boende i närheten, men tillbringat också en hel del tid hemma hos sin mamma. När polisteamet kommer till mordplatsen finns Elias och hans kontaktman Benny från boendet där, Benny har hittat Elias blodig vid mamman kropp och larmat polisen. Det finns inget mordvapen i bostaden men i badrummet ligger en kniv och en täljd träfigur som förbryllar poliserna.Träfiguren föreställer en person utan ansikte och den blir sedan en viktig pusselbit i utredningsarbetet. Elisas har svårt att redogöra för händelsen, men kan han verkligen ha mördat sin mamma och vem är ”dum kompis” som han ofta upprepar under förhören. 

Förutom utredningsarbetet, vardagens livspussel med barn från tidigare förhållanden så brottas Nathalie och Johan med personliga frågor som måste beslutas inom snar framtid. Även om deras relation är stabil så ser de inte helt lika på den gemensamma framtiden.

Blindspår är den nionde delen i serien om Natalie Svensson och i mitt tycke en av de bästa. Jonas Moström har tidigare tagit upp många viktiga medicinska och etiska ämnen och eftersom han är läkare så upplevs de alltid äkta och trovärdigt, men här finns något djupare och ännu mer äkta. Den tystlåtne men charmige Elias berör mig som läsare och det märks att Moströms egna känslor och erfarenheter sätter prägel på karaktären och på flera av bokens etiska och moraliska frågeställningar.

Jag tycker om Jonas Moströms sätt att skriva, det är enkelt och lite förutsägbart språkmässigt, men mordgåtan och handlingens frågeställningar finns med ända till bokens avslut. Kanske är Johan Axberg och Natalie Svensson inte de bästa utredarna i andra polisers ögon men som läsare blir den här blandningen av relations- och kriminalroman en mycket underhållande läsning. Nu väntar jag på seriens nästa bok och som alltid håller jag tummarna för att den skall utspelas sig i Sundsvall.

Maud Granholm
Basilicablogg


Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.


1 kommentar på “Jonas Moström, Blindspår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *