Monica läser bok 11-14 i Låna&Läs 2022/23

Då har jag läst ytterligare några böcker i årets Låna&Läs-bibliotek.

Hoppas att någon kan falla i smaken. / Monica


Alex Schulman, Malma station (roman)

En bok om familjehemligheter och oförrätter som gått i arv genom generationer och jakten på sanningen som kan förändra allt.
Fem personer sitter på ett tåg med slutstation Malma station. Harriet som vuxen med sin man Oskar. Harriet som barn med sin pappa. Yama som vuxen för att hitta hemligheten om sina föräldrar. Yama som barn till Harriet och Oskar. Trasiga personer som vill veta sin bakgrund.
Harriet som barn råkar höra ett samtal mellan sina föräldrar, de ska skiljas, båda vill ha hennes syster. Ingen vill ha Harriet. Detta kommer att följa henne genom livet, ingen vill ha mig, ingen vill älska mig. Men Oskar vill, han når bara inte fram till henne.
Dessa fem personer får man följa i olika kapitel från barn till vuxen.
Snart närmar sig Malma station och vad kommer att hända där?
En märklig bok som jag fick fundera över när jag läst de sista raderna.

Många frågor, men fick jag svar?

Lilja Sigurdardottir, Iskall sol (deckare)

Isländska spänningsroman, en mörk oförutsägbar thriller, en blivande klassiker. Bok ett i en serie Arora-böcker.
Arora och Isafold är systrar. Arora bor i England och Isafold på Island.
När Isafold inte hört av sig på några veckor blir deras mamma orolig. Hon tvingar Arora att resa till Island för att leta efter sin syster, något hon motvilligt gör. Arora börjar med att konfrontera Isafolds våldsamme pojkvän Björn. Han har misshandlat henne vid flera tillfällen. Han säger att hon lämnat honom och rest hem till England. Men Arora tror honom inte, det finns inga tecken på att Isafold lämnat Island, hon har bara försvunnit spårlöst.
Arora leds in i en mörk väv av intriger och manipulation, alla detaljer om systern som dyker upp. Sånt som hon inte hade en aning om. Hon få hjälp av Polisen Daniel i sökandet.
Andra karaktärer som cirkulerar i boken är den psykiskt sjuke Grimur som maniskt rakar hela kroppen två gånger/dag. Olga den äldre kvinnan som gömmer den unge flyktingen Omer undan det utvisningsbeslut han fått. Lämna landet med omedelbar verkan.
Alla dessa bor i samma hus där Isafold bott med Björn. Hur är de inblandade och vad har de att berätta när Arora frågar runt i huset.
Och hela tiden lyser den isländska midnattssolen som gör människorna galna av sömnbrist.

Anna Fredriksson, Minnesförlusten (Spänning)

Författaren som skrivit ett flertal relationsromaner.
Detta är hennes första bok i thrillergenren. En psykologisk sådan, en bok om identitet, tillit och komplicerad kärlek.
En kvinna vaknar upp på ett sjukhus. Hon har drabbats av en total minnesförlust. Hon vet inte vem hon är, var hon kommer ifrån. Hon får veta att hon hittats medvetslös i skärgården, en bit ut från land, svårt skadad.
Hon heter Klara Tingström, är 37 år. Hon får hjälp av psykologen Tim för att börja forska i vem hon är. Hon får veta att hon jobbat som översättare på hög nivå. Hon översätter fransk litteratur från svenska och tvärtom. När hon läser en fransk bok på prov förstår hon inte ett ord. Hon har tappat allt. Så situationen är svår.
Av någon konstig anledning dras hon till en plats som heter Vilmessboda, kanske har hon varit där förut? Psykologen Tim följer med henne för att hitta sanningen om vad som hänt henne.
Ju mer hon får reda på inser hon att någon är ute efter henne. Någon vill se henne död-
En psykologisk spänningsroman som kryper under skinnet på mig. Upplösningen i boken blir både gastkramande och dramatisk.

Liz Moore, Flod av döda själar (spänning)

En spänningsroman och thriller av högsta klass där själva staden Philadelphia blir en av karaktärerna. Det värst utsatta området i Philadelphia, där drogmissbruk, prostitution, kriminalitet är som störst. Där jobbar Mickey som polis. Hennes syster Kecey är narkoman och prostituerad, för att finansiera sitt heroinmissbruk.
När flera unga kvinnliga missbrukare hittas strypta i området blir Michey orolig, hon bävar för att kanske hitta Kecey när hon åker på dessa larm. Hon lägger mer och mer tid på att leta efter systern.
Till slut kommer man på henne på jobbet och hon blir suspenderad på obestämd tid.
Hon är ensamstående med en son Thomas, fem år. Hennes barnflicka är inte att lita på, kommer ofta försent, engagerar sig inte nämnvärt i sonen. Michey har ständigt dåligt samvete för sitt barn. Nu när hon inte får jobba lägger hon all sin tid på att leta efter Kecey som är spårlöst försvunnen.
Hon får hjälp av en manlig kollega som är långtidssjukskriven för en svår skada i tjänsten.
445 sträckläsarsidor, så gripande men också med svärta, jag blir helt tagen.
Paula Hawkin skriver om boken, ”En lysande tankeväckande kriminalroman, Jag fullkomligt älskar den.”

Jag håller med till 100%

Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *