Monica läser två böcker i Låna&Läs

Daniela Krien, Kärlek i fem akter. (Roman)

En intelligent studie av kvinnligt begär, ambition och svaghet, skriver The Guardian, om denna bok. Första kapitlet handlar om bokhandlaren Paula. Hon träffar Lutger på en fest. De gifter sig, han styr och ställer. Paula anpassar sig, hon blir gravid, Lutger bestämmer att hon ska föda hemma. Något hon gör med viss bävan och oro. Ju mer energi han tar desto svagare blir Paula. Ju mer besatt han blir, desto mer urholkad blir hon. Till slut orkar hon inte mer utan ber om skilsmässa.

Judith, en snygg supersmart läkare med egen mottagning. Hon letar på nätet, dejtar ibland men bryter ganska snart upp. Hennes stora kärlek är hästen hon köpt. Hon tillbringar all sin lediga tid i stallet, rider så ofta hon kan. Matchningsresultaten är viktiga när hon väljer de män hon dejtar. Hon träffar Greger, äntligen känns det rätt. De träffas, han vill inte ha en affär. Han söker en färdkamrat, en intellektuell motpart. Hon är egentligen ute efter en affär. Jobbet och hästen är prio ett för henne. Så blir hon gravid. Vad gör hon nu?

Brida är författare, försöker i alla fall att skriva böcker. Hon blir hjälplöst förälskad i Götz. Han är möbelsnickare, Har en affär där han säljer begagnade möbler, som han restaurerar. En vacker man med stor aptit på sex. Hon ställer upp på allt han vill göra med henne. Han umgås lätt med människor, kvinnor dras till honom, han tar för sig. De gifter sig, får två barn, skiljer sig så småningom. Han hittar en ny kvinna, Brida, som blir hans älskarinna. Älskarinna åt sin exman passar henne bra. Han  kommer till henne när han kan, hon väntar tålmodigt. Finner sig, ett tag i alla fall. Sedan tar svartsjukan över.

En väldigt speciell bok, jag läser och förundras över dessa kvinnor. Hur de ställer till det i sina liv, hur kärlek och begär styr. Den får högt betyg.

Leila Sliman, De andras land (Roman)

Den äventyrliga Mathilde med de gröna ögonen blir blixtförälskade i den stilige finlemmade  marockanen Amine. Hon är huvudet längre än honom och storväxt.  Den fysiska kärleken dem emellan är stark. Året är 1947. Huset på kullen utanför Meknes i Marocko blir deras hem. Den torra jorden de ska bruka blir en besvikelse för Mathilde. Det var ju inte så här hon tänkt sig livet i Marocko. Amine sliter på gården, han har stora planer för framtiden, planer som mest bara blir drömmar, jorden är ju obrukbar. Mathilde kämpar för att få hushållet att gå ihop. De har ont om pengar, stora umbäranden präglar deras liv. Amine tar ut sin frustration på Mathilde, i Marocko är det männen som styr, kvinnoförtrycket är stort. Samtidigt stiger spänningarna mellan fransmännen och nationalisterna. Våldet eskalerar och är på väg att mynna ut i ett blodbad. Amine och Mathilde vet att de ses med oblida ögon, en fransyska och en marockan. En svår tid går dem tillmötes.

Detta är första delen  i en romantrilogi,  Livet för kvinnor i Marocko  under 1960 talet vill jag gärna läsa mer om när nästa bok kommer.

Monica Gullman

1 kommentar på “Monica läser två böcker i Låna&Läs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *