Ulrika Rolfsdotter, Syndabarn

Andra delen i kritikerhyllade serien om socionomen Annie Ljung är en suggestiv spänningsroman om barns utsatthet, skuld och förträngda trauman.

Sommaren är till ända, och höstmörkret har börjat lägga sig över Ådalen. En tidig augustimorgon hittas tre tonårsflickor vid den mytomspunna Bålsjöns strand. Två är döda, en är svårt skadad.

Den lilla byn är i chock, och när det visar sig att flickornas familjer har en koppling till socialtjänsten blir socionomen Annie Ljung återigen ofrivilligt indragen i en brottsutredning. Sara Emilsson, barnutredare vid Kramforspolisen, blir ansvarig för sin första mordutredning. Tillsammans försöker de ta reda på vem eller vilka som är skyldiga till det brutala dådet, något som visar sig få personliga konsekvenser.

Debutboken, Rovhjärta, utsågs till en av 2021 års bästa deckare av Lotta Olsson, DN

Recension

Ulrika Rolfsdotter är tillbaka med del 2 i serien om Annie Ljung, socionomen som tillfälligt flyttade hem till Ådalen för att se till föräldrahemmet och sin senildementa mamma.

Det var inte bara jag som jublade över debutromanen Rovhjärta och med efterföljaren Syndabarn har Ulrika Rolfsdotter visat att hon tillhör de författare som kan blanda spänning, fantastiska naturbeskrivningar och relationer ur olika sociala perspektiv till en spänningsroman som kommer att ligga högt på alla listor, både som fysisk bok och som ljudbok.

Tre tonårsflickor bestämmer träff en kväll vid Bålsjön i Ångermanälvens dalgång. Någonting oförutsett händer och när polisen kallas till platsen är två av flickorna döda och den tredje allvarligt skadad. Brottsutredare Hans Nording har tagit polisassistenten Sara Emilsson under sina vingar och tilldelar henne fallet och eftersom det handlar om barn blir också socialtjänsten och huvudkaraktären Annie Ljung inblandad. Ingen vet först vad som hänt men snart förstår alla att här döljer sig destruktiva handlingar och vuxenvärldens svek. Ingen väg ut ur ett inferno är enkel och ibland kan det gå fel…helt åt helvete fel…….

Eddie Bylund går i samma skola som flickorna och när det visar sig att han också befunnit sig vid Bålsjön under den ödesdigra kvällen får han mångas ögon på sig. Han har sedan tidigare flera orosanmälningar och Annie försöker reda ut hans hemförhållanden. Vad hade egentligen hänt på det där konfirmationslägret som ungdomarna tidigare varit på, vem äger bilen som Eddie sett vid stranden och torsdagsmannens syster, varför smyger hon kring i samhällets periferi?

En stor del av handlingen kan ses från socionomen Annies perspektiv och är både informativt och trovärdigt. Misstänksamheten mot socialtjänsten finns också på de små platserna ute i landet, men Annie Ljung har som så många andra ”sockärringar” ett varmt klappande hjärta och vill trots allt bara väl. Annie har själv fått många törnar i livet men har svårt att förstå varför hon alltid blir så kort i tonen när någon bryr sig. Vad är det för fel på henne som inte kan släppa in någon annan i sin personliga sfär?

Ulrika Rolfsdotter använder sig av flera berättarröster där den allvetande naturen får ett utrymme. Den sveper oss med över Bålsjöns vatten och landsbygdens slingrande skogsvägar. Landskapet Ångermanland målas upp i både solsken och skugga med folktrons mylingar lurande under mossbevuxna stenar och förvridna tallrötter.

”Augustisolen stiger över bergskammen. Över Bålsjöns brungrumliga vatten dansar redan insekter och trollsländor i morgonljuset.”

Jag älskar de här böckerna. Annies och Saras personligheter intresserar mig och de knyts mer och mer samman i den här andra delen av serien. Jag kommer med stort intresse att följa deras forsatta relationer både yrkesmässiga och privata.

När jag recenserade den första boken Rovhjärta skrev jag så här:
”Händelser vid vatten hade passat som namn på den här boken, precis som den Kerstin Ekman skrev för nästan 30 år sedan. Nu heter den Rovhjärta och är skriven av Ulrika Rolfsdotter, men handlar också om människor på landsbygdens byar och små samhällen. En roman om ett landskap, om fejder kring skogsskiften, om vatten som viskar och om händelser i natten. Allt lika svårgripbart och tvetydigt som människors minnen och handlingar.”

Jag får samma känsla här, en roman om landskap, människor på landsbygdens byar och små samhällen, händelser vid vatten och människors minnen och handlingar.

Välskriven, spännande och lite obehaglig, men en helt fantastisk läsupplevelse.

Ulrika Rolfsdotter växte upp i Bjärtrå i Ångermanland men bor idag i Gävle. Hon är utbildad socionom och KBT-terapeut och har många års erfarenhet av arbete i socialtjänsten.

Maud Granholm
Basilicablogg.se

1 kommentar på “Ulrika Rolfsdotter, Syndabarn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *