Nobelpriset i litteratur 2022

Årets Nobelpristagare i litteratur är Annie Ernaux. Nobelpriset i litteratur tilldelas en författare som enligt Alfred Nobel ”inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk riktning”.

Hitta böcker av Annie Ernaux här >

Motiveringen lyder: ”för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar”.

Annie Ernaux, född 1940 i Normandie, är en av de stora samtida franska författarna. 2017 mottog hon Marguerite Yourcenar-priset för hela sitt författarskap. Med utgivningen av Åren och Min far & Kvinnan, 2020, återintroducerades hon för svenska läsare. Senast utkom den självbiografiska romanen En flickas memoarer, 2021.

Nobelpriset är en internationell utmärkelse som årligen delas ut till personer som åstadkommit framsteg eller gjort viktiga insatser inom litteratur, kemi, fysik, fysiologi eller medicin och fredsarbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *