Monica recenserar bok 25-26 i Låna&Läs

Victoria Larm, Den nionde kretsen (Spänning)

En debutroman, första delen i serien ”Pestmasken”.

Boken utspelar sig i Stockholm och Venedig på 1930 talet. 17 åriga Livia Seigel är född i en välbärgad redarfamilj som nu efter Kreugerkraschen lever på ruinens brant. Hon har växt upp hos sin farbror Henrik, han tog hand om henne när hennes far inte orkade när modern gått bort. Men Henrik försvinner spårlöst när Livia är 10 år, ingen i familjen Seigel vet vart han tagit vägen.

När Livia nu är 17 år börjar hon på allvar söka efter honom. Det enda spår hon har är en mask formad som en korpnäbb. Det hon snart börjar förstå är att familjen Seigel inte vill att hon ska rota i mörka familjehemligheter, särskilt det som hände 40 år tillbaka i tiden.

Ganska snart i boken får man veta att Henrik finns i Venedig, sjuk och svårt morfinberoende. Han tas om hand av vännen Calvin de Laval som är djupt förälskad i honom. Så kommer ett brev från Sverige, Henrik förstår att han måste resa hem till Stockholm. Något har hänt Livia. Calvin erbjuder sig att följa honom på resan.

Nu drar spänningsfaktorn i boken i gång på allvar, har svårt att pausa denna mycket välskrivna roman. Ondska och hat följer i familjen Seigels spår, något som nu måste få komma upp till ytan.

Den får högt betyg av mig.


Ulrika Norberg, Tvekan är för veklingar (Roman)

Tre kvinnor:
Lilian är 79 år, älskar att baka kakor och sticka, helst rosa luv-mössor med kaninmotiv. Behöver sin rollator när hon ska ut och handla.

Vera, snart 50 år är chefredaktör på tidskriften SIV, hon bryr sig inte om hur hon ser ut, går till jobbet i urtvättade jeans och fransiga tröjor. Men hon är bra på sitt jobb, kreativ och drivande.

Sally drygt 30 år, jobbar på samma tidskrift som VD- sekreterare. Kan och vet allt om alla som jobbar där, skärpt och ordningsam. Klär sig snyggt och stilfullt.

Lilian och Vera träffas när Lilian satt upp en lapp i tvättstugan, hon vill veta vem som inte tar bort luddet ur torktumlaren. Vera knackar på hennes dörr och erkänner. De börjar prata och upptäcker ganska snart att de gillar varandra.

Victor som är chef för tidningskoncernen kallar till ett stormöte. Tidningsförsäljningen tappar och nu krävs en radikal förändring. Alla anställda måste söka om sina tjänster. Rationalisering, besparingar och odrägliga konsulter är en del av förändringen.

Nu tar trion hjälp av varandra, vad ska de göra för att få SIV-försäljningen att öka innan de blir uppsagda och tidningen läggs ner, eller läggs ut till försäljning.

Lilian har ett häftigt förflutet som hon ogärna pratar om. Men det visar sig att hon har massor med spännande idéer och blir en tillgång för Vera och Sally.

En charmig bok med massor av humor, flera kreativa karaktärer blir inblandade. En bok jag gillade att läsa för den fick mig att skratta. Skulle nog vilja säga att den delvis också är en feelgood-roman.

Och som med många andra böcker i årets Låna & Läs är detta del Ett i en trilogi.

Monica Gullman

1 kommentar på “Monica recenserar bok 25-26 i Låna&Läs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *