Åke Johansson & Veikko Keteli, Jag lärde mig gilla läget – ett finskt krigsbarn minns

Veikko Keteli var ett av omkring 70 000 finska krigsbarn som evakuerades undan kriget till Sverige. Han föddes i finska Borgå 1941. Pappan dog när pansarfartyget Ilmarinen sprängdes av en mina samma år. Barndomstiden växlade mellan fosterföräldrarnas bondgård i Småland och den arbets- och bostadslösa mamman i efterkrigstidens Finland – som finnpojke i Sverige och svenskunge i Finland. En tid av både kaos och kamp, men Veikko följer maximen Det är aldrig försent att få en lycklig barndom. Bara att gilla läget.

Han läste tidigt och mycket; där fann han dörrar till andra världar och han insåg hur stor världen var. Vi får följa evakueringen, barndomens lek, skolgången i både Finland och Sverige, förälskelserna, församlingen, krigstjänsten i ett finskt tidigare dödsläger och svartlistningen som fackligt och politiskt aktiv elektriker i Sundsvall.

Veikko blev så småningom Norrskensflammans korrespondent i Moskva och upplevde såväl förhoppningarna runt Gorbatjov som katastrofen i Tjernobyl och kriget i Afghanistan. Terrorattacken på Utøya drabbade hans egen familj. Som åttiårig pensionär i Oslo, med fem barn och med barnbarn runt om i norra Europa, har minnet stärkts av många och långa samtal med författaren Åke Johansson!

Författaren

Åke Johansson, författare

Åke Johansson bor i Sundsvall, men växte upp i Karlskrona och Malmö.

Pensionerad järnvägare. Tidigare varvsarbetare. Aktiv i Vänsterpartiet, är ersättare i riksdagen, vice ordförande i Stadsbyggnadsnämnden samt ersättare i kommunfullmäktige. Var tidigare fackligt aktiv i SEKO kring, förutom normala fackliga uppgifter och järnvägsfrågor, arbetsplatsbibliotek och andra läs- och skrivfrämjande verksamheter. Kvar som facklig utbildare på ABF.

Författare och skribent. Läsenär som Ove Allansson. Färdas både genom att resa och läsa. I historien och i andra kulturer. Karl Östmans, Ahlins och Frida Steenhoffs böcker från ett äldre Sundsvall och figurer från Dennis Lehanes Boston och Siba Shakibs Afghanistan samsas i arbetets bibliotek och blir mina medresenärer i livet. Liksom Strindberg, Sara Lidman, Henning Mankell m fl.

Efter boken Järnvägsliv, på En bok för alla 2006, med texter av mina favoritförfattare, gav jag 2009 ut boken Trainspottern och andra berättelser, på förlaget Ord&Visor. Berättelser från spåren jag följer. Där färdas människor i en blues som dagligen spelas upp framför mina och andras ögon och öron. Det finns många anledningar att dra en blues. Och ibland snor jag (ihop) en historia.

Musikartist/band

Roffe Wikström

Film

Den antifascistiska filmen ”1900” av Bernardo Bertolucci. Och så svenska Yrrol.

Författare/bok

Många men ändå: Henning Mankell. Och så August Strindbergs Röda Rummet.

TV-program

Vetenskapens värld SvT

Radioprogram/podd

Sommar i P1

Sport

Fotboll

Hobby

Läsa och skriva, vandring och skidåkning i fjäll.

Mat

Kroppkakor med fläsk och sylt

Dryck

Öl


Beställ/Reservera boken

Boken finns till försäljning i vår webbshop.

Vi kan även reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.


2 kommentarer på “Åke Johansson & Veikko Keteli, Jag lärde mig gilla läget – ett finskt krigsbarn minns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *