Ferdinand von Schirach, Fallet Collini

FABRIZIO COLLINI går in på hotellet i Berlin, åker upp till hotellsviten och knackar på. Den kända ochrika företagsledaren Hans Meyer öppnar. Inom några minuter har Fabrizio Collini brutalt avrättat den äldre mannen med sparkar och fyra skott. Väl nere i hotellobbyn ber han personalen ringa polisen,och han tas med till häktet. Men varför har Fabrizio Collini så målmedvetet mördat denna äldre person?

Den unge försvarsadvokaten, som har jour och blir tilldelad fallet, har bara varit färdig jurist i 42dagar. Advokaten Caspar Leinen tvekar, ska han åta sig uppdraget,eftersom det visar sig att han som ung umgicks den mördade företagsledaren Hans Meyer och var nära vän till hans barnbarn.

Mördaren har erkänt brottet, men vägrar att ange något skäl. När straffet ska bestämmas i domstolär motivet viktigt för påföljden. Därför djupdyker Leinen i historiska dokument från tiden då Hitler och nazisterna tog makten i Tyskland.

Med 20 års erfarenhet som advokat i Berlin

FERDINAND VON SCHIRACH är född 1964 och arbetade som advokat i 20 år innan han debuterade som författaren. Då kom ett omedelbart genombrott. Han skriver sina böcker med sakkunskap, medkänsla och värme, ofta i det lilla formatet.

Hans internationella genombrott kom redan med de två första novellsamlingarna Brott och Skuld (i den sistnämnda boken ingår också ytterligare tre noveller som bonus, Carl Tohrberg). Straff är hans tredje novellsamling och Tabu andra romanen. Den första romanen heter Fallet Collini. Den finns nu hos Lindelöws som pocket. Han mest personliga utgåva heter ”Kaffe und Zigaretter”, Kaffe och cigaretter. Alla dessa finns översatta till svenska, plus också ett skådespel, Terror.

Flera översättare har tagit hand om hans författarskap i Sverige: Lena Hammargren, Jesper Festin, Rebecca Kjellberg och Martin Törnebohm. 

Recensioner

Recension av Ingalill Eriksson

Om jag skulle fånga den här boken med ett ord skulle det bli ”hämnd”. I dagens Sverige är vi numer vana att läsa om hämnd i samband med skjutningar, knivdåd och konflikter i gängmiljö. I gängkrigen blir man ovänner och vill hämnas. Allt kan gå mycket snabbt och delvis bygga på missförstånd. Men vi kan se samma typer av mekanismer och fenomen i spåret på andra krig, vanliga krig mellan nationer och militärklädda företrädare och statliga tjänstemän som lyder order. Det kan ske i spåret på andra världskriget till exempel.

Ferdinand von Schirach är en tysk författare och han har skrivit flera böcker kring teman som exempelvis ”Brott” och ”Straff”. Enligt uppgifter från bokförlaget framgår det av baksidestexten på boken ”Fallet Collini” att Ferdinands farfar var aktiv i andra världskriget på Tysklands sida i den meningen att han var ytterst ansvarig för deportationerna av judar från Wien till koncentrationslägren. Att författa romaner så här långt efteråt har troligen blivit ett sätt för Ferdinand att bearbeta skuld, skam och rädsla. Han är också utbildad advokat och kunnig i rättsprocesser.

Men ”Fallet Collini” är ingen självbiografisk bok. Det är en roman kring ett annat fall, där en högt uppsatt företagsledare vid namn Hans Meyer blir mördad av Fabrizio Collini. Mordet sker på ett hotellrum och är mycket brutalt. Fyra skott avlossas och ansiktet krossas på offret. Mördaren anmäler sig själv till polisen och hela historien är väl planerad. Läsaren får följa historien bakåt i tiden och vara med om orsaken. Så mycket kan sägas att det handlar om tyska militärers avrättning av en grupp motståndare som i och med skjutningarna ramlade ner i en massgrav.

Vad tycker jag som läsare om denna, textmässigt relativt tunna bok (128 sidor)? Den är hemsk. Behållningen ligger för mig i att i någon mån öka förståelsen av hämndens mekanismer. Känslor som inte dör eller hejdas, utan förstärks genom åren. Men jag hade hellre läst en mer dokumentär skildring av författarens släkthistoria med farfar Baldur von Schirach i huvudrollen. Han blev inte mördad.

Sundsvall 2022-12-10

Ingalill Eriksson

Recension av Malin Persson Giolito

”Det aldrig annat än djupt gripande och oavbrutet fängslande. von Schirach skriver om den djupaste förtvivlan och de mörkaste tragedier. På några enstaka rader, ibland bara en mening, öppnar han avgrunden och blottlägger katastrofen… För när von Schirach tecknar sina levnadsöden, då ger han inte bara en röst åt dem som tidigare var hans klienter. Han andas liv i alla som drabbas: offer och gärningsman, domare, nämndemän, anhöriga, vittnen, polisen och försvarsadvokater. Alla förtjänar samma omsorg, inget lämnas åt slumpen. Även de vidrigaste handlingar får flera dimensioner. Det är en mycket kärleksfull handling, kanske till och med ovärderlig.”  

Malin Persson Giolito
Dagens Nyheter, 8 januari 2022

1 kommentar på “Ferdinand von Schirach, Fallet Collini

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *