Vibeke Olsson, Stockens färd mot havet

Andra världskriget rasar. Tyskarna har blivit inringade i Stalingrad kanske håller kriget på att vända. Sågverket på Svartvik har lagts ner, och Bricken har fått veta av doktorn att hon är på den sista resan. Men ännu kan hon hjälpa sina vuxna barn när de är i nöd. Att hjälpa den som flyr från våld i hemmet vet Bricken hur hon ska göra, svårare är att göra något åt den djupa klyfta politiken skapat mellan hennes söner.  Bricken och Elvira bor kvar i sitt järnspisrum, och det är fortfarande en plats mitt i livet. Men det förflutna kommer närmare på den sista resan, och Bricken samtalar inom sig med de människor som format hennes liv.

Stockens färd mot havet är Vibeke Olssons åttonde och avslutande bok i serien om sågverksarbetaren Bricken. De tidigare heter Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret, Glödens färger, Som ett träd i skogen och Som skuggan följer ljuset.

Författaren

Vibeke Olsson föddes 1958 i Stockholm och debuterade som 17-åring med ungdomsromanen Ulrike och kriget. Sedan dess har hon skrivit en lång rad romaner, många av dem i historiska miljöer. Mest kända är kanske Krigarens sköld och Molnfri bombnatt. Vibeke har mottagit ett flertal priser. För Sågverksungen fick hon Wallinpriset våren 2010, och under år 2013 fick hon ta emot den kungliga medaljen Litteris et Artibus, Birger Normanpriset och Sällskapet De Nios Vinterpris för sitt författarskap. År 2016 tilldelades hon Lars Ahlin-priset samt Ivar Lo-priset och 2018 mottog hon ST:s och SCA Forests jubileumsstipendium.

Bokens Afton

Vibeke Olsson släpper sin sista bok i Svartvikssviten vid Bokens Afton, onsdag 25 januari, kl 18.30. Biljetter finns i kassan från 9 januari, men även i vår webbshop.

Sagt om serien om Bricken på Svartvik

”Vibeke Olssons serie om Bricken förtjänar att bli klassisk. Det är ett stycke genuin arbetarhistoria.”
Erik Löfvendahl, Svenska Dagbladet

”Vibeke Olssons sågverkssvit består av storartade idéromaner… Detta gör att jag ställer Vibeke Olssons sju böcker bredvid Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj. Också det en stor samhällsberättelse, gestaltad genom trevande monologer, medan grytan kokar på spisen.”
Rasmus Lundström, Aftonbladet. Läs hela recensionen här.

1 kommentar på “Vibeke Olsson, Stockens färd mot havet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *