Frida Isberg, Märket


Reykjavik i en nära framtid. Ett delat samhälle, präglat av polarisering, fördomar och populism, där ny teknologi skapat ett ”empatitest” som kan avgöra en persons förmåga till medkänsla eller brist på moral. Snart ska en folkomröstning avgöra om denna ”märkning” ska bli obligatorisk, och frågan delar befolkningen. I skolan lyfter föräldrarna fram barnens oro – tänk om man blir underkänd? – och arbetsplatsernas fikarum präglas av hätska diskussioner med argument för och emot.

Märket följer fyra personer som brottas med denna fråga, samtidigt som de försöker få sina liv att gå ihop. Hur jämkar man det man säger sig vilja stå för och det man verkligen tycker? Hur ser vi egentligen på varandra i en värld som bara bryr sig om det som syns? Vad är individens frihet värd i relation till lojalitet med majoriteten? Och vem kan ens veta vad som är det allmänna bästa?

Författaren

Fríða Ísberg, f.1992, är en av de mest betydande författarna i en ny generation på Island. Hon har utgett diktsamlingarna Slitförin (2017) och Leðurjakkaveður (2019) och novellsamlingen Kláði, som nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris 2020. Märket är hennes första roman och har sålts till ett tiotal länder.

Fríđa Ísberg tilldelades Per Olov Enquists pris 2022. Detta pris delas sedan 2004 ut till ”en yngre författare på väg ut i Europa”.

Recension

Caroline har läst Frida Isbergs roman, Märket.

Det är märkligt, makalöst och magiskt. På en och samma gång.
Hmrpf. Märket? Låt mig ta er till ett Island, Reykjavik, och en framtid inte långt före vår tid. En stad där polarisering är på agendan, fördomar och populism duggar tätt och där ett ”empatitest” utgör resultatet av den nya tidens teknologi. En folkomröstning stundar; ska testet bli obligatoriskt?

I detta samhälle möter vi fyra personer som var och en tampas med livets ytterligheter och inre våndor. Vad hjälper respektive stjälper ett samhälle? Hur ser vi på varandra i en tid där jaget trotsar laget? Och vad är vi beredda att ge upp för att nå – och därefter bevara – ett samhälle för det allmännas bästa?

Här är en bok som mullrar mellan raderna och myllrar av allt det där som utgör en riktigt bra läsupplevelse. Sprakar av form, färg och fiktion i en för övrigt svartvit värld.

Som ett vindlande pussel av tid, tankar och rum tas läsaren med på en fascinerande och fullständigt lysande läsupplevelse där den poetiska tonen får hjärtats strängar att fullständigt vibrera.

Jag är stum av beundran inför hennes mångbottnade och märkbart begåvade berättarteknik. Nästlar sig in i tankevrår, når fascinationens spelplan och nyper tag i känslokluster.

Isbergs styrka bor i själva skildrandet av karaktärerna för att inte säga hennes utforskande språk och nyanserade blick. Det finns en originalitet till ton och takt som liksom bultar i botten av det narrativa och konstnärliga. Och, ursäkta franskan, men som hon gör det!

Så.

Märket är en svindlande och svårfångad närmast dystopisk roman med öar av brustenhet, svårmod och framtid. Det är en läsning på djupt vatten – men framförallt en läsupplevelse med en blick på samtiden från ovan.

En roman där spänningsfältet drar berättelsen naggande nära och ger nya perspektiv på verkligheten – mänskligheten -, men också en berättelse vars plats både blir en oas att förtrollas av och en öppen scen för de mest komplicerade av frågor, friktioner och förhållningssätt till oss själva, samtiden och framtiden.

Två ord: Märkbart fenomenal!

Caroline
@carolinesbokhylla

1 kommentar på “Frida Isberg, Märket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *