Emma Gustafsson, Outsäglig sorg och saknad

Monica har läst boken. Det här är hennes recension.

Janne har hyrt en stuga i Närke över sommaren i ett försök att komma igång med sitt skrivande. Han är jurist och författare, skriver deckare. Han försöker också gå vidare efter en tragisk förlust. Hans familj. Fru och tre barn omkom i en bilolycka. Han blev själv allvarligt skadad och låg flera månader på sjukhus för att lappas ihop både fysiskt och psykiskt. Nu försöker han ta sig ur det mörker han bär på, genom att byta miljö några sommarmånader.

Fia är glad att fått stugan uthyrd, hon behöver pengarna. Hon har skulder till Kronofogden och har i panik tagit några snabblån. Hon har en snickeriverkstad som inte går så bra. Hon är ensamstående mamma till sju-åriga Lo en vårdnad hon delar med Lo’s pappa Kalle. Lo är en bestämd och nyfiken liten unge. Hon smyger på Janne, vill veta vad han sysslar med när han sitter där och glor på sin skrivmaskin. Han försöker skriva men det vill inte riktigt bli något sammanhängande. Lo och Janne blir vänner, han kallar henne marodören, hon kallar honom jätten, han är 1.99 lång. Hon använder honom till att träna klättring, han finner sig fast det gör ont i höften när hon klättrar på honom. Den spirande vänskapen mellan Lo och Janne  får Fia och Janne att komma närmare varandra, fast de är så olika. Hon är 34, har 63 tatueringar och är piercad i ansiktet, hon dejtar både tjejer och killar när hon inte har veckan med Lo. Han är 20 år äldre, kommer från en överklassfamilj, kör omkring i en blank storstadsjeep. Hon har en skruttig flakbil som knappt håller ihop. Trots olikheterna dras de till varandra och Lo är en bidragande orsak till det.

En härlig relationsroman om kärlek, klass, kreativitet och om att gå vidare efter  små och stora katastrofer.

/Monica

Boken ingår i Låna&Läs 2023/24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *