Johan Tralau, Höken sjunger om död


När jag skriver dessa rader vet jag att faran nu är mycket nära mig. Det är vargtid, yxtid, och ulvarna kallar på offer.  

En vårnatt hittas en ung doktorand död i en fontän i Uppsala. Först misstänker man att det är en olyckshändelse, men kriminalinspektör Erika Lönnroth är tveksam.   

Sebastian Grimner, nybliven änkling och ensamstående pappa, är den som hittar offret. Han känner väl igen den döda, eftersom han är forskare på den litteraturvetenskapliga institutionen där Kim doktorerade. Det visar sig snart att offrets avhandling om Olof Rudbeck, 1600-talsförfattare och vetenskapsman, har betydelse för fallet.  

När ytterligare en person på institutionen hittas död står det klart att en mördare går lös. I jakten på den skyldige kämpar Erika och Sebastian mot tiden och mot paranoida fantasier om uråldriga hemliga sällskap som ägnar sig åt människooffer på universitetet.   

Höken sjunger om död är den första boken om Erika Lönnroth och Sebastian Grimner.

Författaren

Johan Tralau är professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Han debuterar som skönlitterär författare med Höken sjunger om död (2023), som utspelar sig i Uppsalas universitetsmiljö.

Recension

Underhållande universitetsdrama”, skriver Anders Kapp i sin recension

Dags för ytterligare en av årets spänningsdebutanter; Johan Tralaus första skönlitterära bok, Höken sjunger om död, är starten på en Uppsalaserie med polisen Erika Lönnroth och litteraturvetaren Sebastian Grimner som huvudpersoner. Gräv där du står är en ständig uppmaning till nya författare som den här debutanten verkligen lyssnat på; han är själv professor vid Uppsala universitet där mycket av handlingen utspelar sig. Miljön blir därmed både levande och trovärdig; här finns en hel del lustfyllda elakheter kring fenomen och karaktärer som nog bara återfinns inom akademin och som får mig att skratta högt under läsningen. Upplägget påminner en hel del om Dan Browns böcker med en ständig jakt på nya ledtrådar och en komplex tolkning av dessa som kräver hög vetenskaplig kompetensnivå. Jakten måste drivas i högt tempo för att försöka förhindra nästa mord.

Läs hela recensionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *