Anna-Maria Ekblad, Dödsängeln i Side


Tragedin av att ha förlorat sonen Hugo har satt djupa spår hos Julia och Elias. När Aron föds börjar de se ett ljus i vardagen igen.

När de åker på en välbehövlig semester till Side med sina vänner och deras familjer mörknar tillvaron plötsligt snabbt. Aron blir sjuk redan på flygplanet och skräcken för att förlora ännu ett barn sätter in. Väl på plats får reseledaren Anna hjälpa familjen, samtidigt som hon tampas med en odräglig chef, som helt klart inte är lämplig för sin roll, och en gäst som högljutt klagar på allt.

Bara några dagar senare blir flera barn oförklarligt sjuka. Är det bara ett sammanträffande, eller är det någon som vill barnen illa?

Dödsängeln i Side är den fjärde fristående delen i Anna-Maria Ekblads serie om reseledaren Anna Lindblom.

Författaren

Anna-Maria Ekblad växte upp i Sundsvall men bor idag i Sollentuna. Under sina 25 år som reseledare har hon bott i bland annat Turkiet. Hon arbetar idag som People and Culture manager inom byggbranschen. På en skrivresa i Italien föddes idén till serien om reseledaren och privatspanaren Anna Lindblom.

Recension

Reseledaren Anna Lindblom är tillbaka. Den här gången befinner hon sig i Side i Turkiet och turistsäsongen har precis börjat. Anna är uppvuxen i Sundsvall och hennes föräldrar har alltid varit överbeskyddande. Resorna ut i världen har blivit hennes sätt att frigöra sig och växa som person och hon har nu hunnit med att guida turister i flera olika länder.

Den 28 maj släpptes Maria Ekblads fjärde resedeckare Dödsängeln i Side, där Anna än en gång får en bekräftelse på guideyrkets komplexitet. Med flyget till Turkiet kommer en brokig blandning av semesterfirande svenskar, barnfamiljer, singlar och äldre grånande par. Möten med nya turister är ofta trevliga, men den här gången har det förutom ett sjukdomsfall på planet slunkit in en riktig klöskatt bland hermelinerna och problemen börjar redan på flygplatsen. Alla nyanlända turister har sina livsryggsäckar att bära och att åka på semester till ett annat land innebär inte att problemen stannar hemma.

Att mista ett sjukt barn är ett stort trauma och sätter djupa spår. Efter att Julias och Elias son Hugo tragiskt gått bort föds sonen Aron och föräldrarnas lycka är total. När Aron nu blir sjuk på planet till Turkiet så rasar deras värld igen. Trots läkarhjälp och snabb transport till sjukhuset får semestern en kaotisk start för föräldrarna och deras sällskap.

Mottagandet av veckans turister får därmed också en rörig början för reseledaren Anna Lindblom och hennes kollegor på Reseexperter. Speciellt för Astrid som med sina autistiska drag behöver ordning och struktur i sitt arbete. Saken blir inte bättre av att den nye och mycket otrevlige gästen Nils beter sig både kritiskt och ohövligt. Deras chef Viktoria och hennes tvillingbror Viktor ser till att få flera privilegier i jobbet, vilket gör att det ligger ett stort ansvar på Anna som är den som har mest erfarenhet av reseledaryrket.

Att bo på ett hotell med all-inklusive kan bli problematiskt när inte bara maten är inkluderad utan också ett överflöd av olika drinkar. När Julia och hennes väninnor träffas i baren och pratar om livet får bartendern en hel del att göra. Tyvärr har Julia svårt att sätta gränser vilket ger Elias en del problem. Hugos död och nu Arons plötsliga sjukdom gör deras tidigare påfrestade familjeliv ännu mer komplicerat. Trots allt som händer så försöker de få tid med sina vänner och de besöker ett turkiskt bad för att prova på Hamam-ritual och leker med barnen i den barnvänliga Alladinparken i närområdet.

När fler barn plötsligt blir sjuka och den otrevlige gästen härjar på reseledarnas kontor får Anna och hennes kollegor stora problem. Chefen Viktoria ger inte det stöd de behöver, pojkvännen Stefanos svarat inte på Annas meddelanden och plötsligt dyker företagets ekonomichef upp på flygplatsen.

Vill någon på hotellet barnen illa, hur ser den otrevlige gästens nästa drag ut, vad har hänt med Stefanos och varför dyker resebyråns representant upp oanmäld.

Vad är lögn och vad är sanning och vad är friskt och vad är sjukt?

När barnens insjuknande plötsligt blir till en polisutredning får Anna fler uppgifter på sitt bord än hon tror sig klara av.

Precis som Anna-Maria Ekblads tidigare böcker så är det här en lättläst feelgooddeckare utan gastkramande händelser som får pulsen att löpa. Ändå skiljer den här fjärde boken sig mot de tidigare. Språket har utvecklats och berättelsens händelseförlopp är mer komplicerad. Ett flertal parallella händelser driver handlingen framåt och som alltid när barn står i focus blir helheten extra sårbar och berörande. Boken är en blandning av äventyr och fakta med texter om och kring landets historia och mytologi men den lyfter också ett flertal av de problem som uppstår i relationer och i mänskliga möten. Side i Turkiet är ännu ett resmål som jag besökt och kanske ger det mig ytterligare en dimension till berättelsen och mitt läsande. Det är här lätt att känna in pulsen och stämningen vid poolen och jag återupplever smaklökarnas frivolter på tungan när hotellens all-inklusive erbjuder mat och dryck under dygnets alla timmar.

Anna-Maria är född i Sundsvall men bor i dag i Sollentuna strax norr om Stockholm. Hon har under många år arbetat som reseledare vilket ger huvudkaraktären Anna Lindblom extra trovärdighet i reseledarjobbet. Under sina 25 år som reseledare har hon också bott i Turkiet. Den fiktiva Anna som också kommer från Sundsvall har gått på samma gymnasium som jag gjorde på 70-talet, vilket är en bisak men jag tar ofta till mig små personliga relationer i de böcker jag läser.

Tack! Anna-Maria  för att jag fått möjlighet att läsa din charterdeckare nummer fyra. Nu ser jag fram emot fler intressanta resmål. Vi möts när du och dina kollegor i @boktåget kommer till Sundsvall och Vängåvans Bokhandel i sommar.

Maud Granholm
@Basilica55

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *