Mattias Edvardsson, Lova mig tystnad


Jari och Maria befinner sig mitt i livet med lyckade karriärer och en välordnad tillvaro på vackra Stavstensudde i Trelleborg. Deras tonårsdöttrar Isabella och Amanda gör bra ifrån sig både i skolan och sina idrotter. På andra sidan stan bor Sasho och Linda i skuggan av den gamla gummifabriken. Egentligen hade de inte tänkt att bli långvariga på ICA, men nu har de passerat fyrtio och sitter fast. Sonen Niko är det stora glädjeämnet, duktig och disciplinerad. En sommarkväll träffas Amanda och Niko och det slår omedelbart gnistor om dem, men föräldrarna tycks inte lika nöjda med sina tonåringars förälskelse. Familjerna delar ett mörkt förflutet och det dröjer inte länge förrän livet vänds upp och ner, och snart är katastrofen ett faktum.

Författaren

MATTIAS EDVARDSSON är författare och gymnasielärare i svenska och psykologi. 2016 debuterade han på Forum med boken En nästan sann historia och 2018 fick han ett stort internationellt genombrott med spänningsromanen En helt vanlig familj. Den är översatt till trettiotre språk och har älskats av både kritiker och läsare. Mattias bor med sin familj i Löddeköpinge utanför Lund.

Recensioner

Anders Kapp har läst boken och utbrister ”Det gör ont när knoppar brister”

”De hade missförstått föräldraskapets enklaste grammatik.” Mattias Edvardsson excellerar på sin hemmaplan; kammarspelets trassliga familjerelationer och särskilt komplexa tonåringar kopplade till föräldraskapet alla våndor. Men i nya Lova mig tystnad tillkommer också två andra starka element: det mindre samhällets domar som kan vara så mycket längre och strängare än något som rättssystemet kan hitta på (”Jag drog mig länge för att skriva om Trelleborg. Likt många andra som är uppväxta i en småstad hyser jag en evig hatkärlek till min barndomsort.”) och en grymt imponerande arkitektur. Att börja direkt med brottet har han, liksom många andra, gjort tidigare, men här blir det ett temporalt nav som hela berättelsen kretsar kring där olika perspektiv både innan och efter denna traumatiska händelse, som vi får återvända till flera gånger, successivt bygger upp hela tragedin. Formen är inte unik, han har använt den likartat i Goda grannar och då tror jag att jag jämförde den med Sara Stridsbergs fantastiska Kärlekens Antarktis från 2018, en jämförelse som jag står fast vid, men han gör det nu bättre än någonsin.

Läs hela recensionen här.


Monica Gullman har läst boken och skriver i sin recension följande,

Ett familjedrama som gräver sig in under huden på mig. Platsen är Trelleborg..staden där alla känner alla. Tre familjer i fokus..Tre fäder. Patrik, den skrävlige besserwissern med en sjuk kvinnosyn. Sasho, den våldsamme hårdingen, som hamnade i fängelse för grov misshandel som tonåring. Något som följt honom genom livet Jari, som gjort allt för att passa in, lite fegt backat hellre än ta en konflikt. Nu är de familjefäder. Alla har de tonårsbarn. Jaris döttrar, Isabella, 18 år och supersmart har alltid höga betyg dessutom stjärnan i fotbollslaget. Hon har haft pojkvän sen femte klass, Sixten, Patriks äldste son. Henne behöver Jari inte oroa sig för.

Amanda, 16 år, den snygga och sensuella dottern som alla killar vill dejta. Hon ställer till det för sig, har låtit sin fd pojkvän ta avklädda bilder av henne. Bara för honom, men han sviker henne och lägger ut bilderna på nätet. Hon får stämpeln hora och slampa i skolan och i Trelleborg.

Niko, Sashos son och Amanda blir kära i varandra, men Amanda är skör. Hon vill bli älskad för den hon är innerst inne, inte bara för sitt vackra yttre.

Så händer det som vänder upp och ner för alla. Ett mord. Boken delas upp i olika kapitel före och efter mordet. Allt är inte så bra som det ser ut på ytan, mörka hemligheter kryper fram I ljuset.

Det gör ont att läsa boken, jag pendlar mellan gråt, ilska och en oro som växer. Mattias Edvardsson är otroligt skicklig på att skriva böcker om familjetragedier som verkligen berör.

Jag ger boken ett högt betyg 5/5 och rekommendera den varmt till alla som precis som jag älskar att läsa böcker som griper tag och är svåra att släppa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *