Olle Håkansson

Deckar-Olle föredrar fängslande romaner

Var man än letar i kulturvärlden hittar man dem. Bokslukarna. Man skulle vänta sig att en som skrivit tre deckare och är en av motorerna i Svenska Deckarfestivalen skulle sluka deckare själv. Men inte Olle Håkansson. När Sundsvallsförfattaren boktipsar föredrar han fängslande romaner med dramatik. Fast någon deckare slinker förstås med också.

Olle Håkansson var en av alla dem som gick med oförlösta författardrömmar i många år. Och så plötsligt blev det verklighet. Relativt sent i livet.
– Idrott, barn och yrkesliv tog upp min tid, men det fanns i bakhuvudet att jag skulle skriva. Men det är ett stort projekt, både tidsmässigt och mentalt. Man vill ju inte bli skrattad åt, utan resultatet måste bli OK.

Olle Håkansson drömde som många om att skriva en bok. Nu har han skrivit tre – men hans sommartips gäller andras böcker. Det tog ett år att skriva den första boken, med alla dess fel och brister. För den var ett förstlingsverk, konstaterar Olle Håkansson. Han smygövade genom att foga in små betraktelser över tillvaron i de infobrev han skrev i jobbet. I tio år höll han på, i lättsamt kåserande stil.

– Till slut sa arbetskamraterna att jag kunde hoppa över informationen, det var betraktelserna de ville läsa.

Han gick skrivarcirkel hos biblioteket och när ledaren för en intensivhelg 2015 frågade vad var och en ville ta itu med kände han att det var dags. Då hade han i 20 år burit på, och enligt gamla anteckningar också skissat på, karaktären Wayne Lundberg. Den reflekterande, stillsamme och fotbollsälskande Sundsvallspolisen vars förnamn uttalas vaj-ne.

2018 och 2022 kom de övriga två i serien, och framför allt den sista, ”Wayne och Cecilia” tycker Olle Håkansson har flugit högt. Han har varit Månadens författare på biblioteket, bjudits in till poddar och bokcirklar. Och Wayne finns kvar i sin författares huvud.
– Men jag spjärnar emot. Dels för att han i slutet av tredje boken knackar på länspolismästarens dörr med sin pensionsansökan. Hur det än blir med Wayne i framtiden finns han i tre böcker, och Olle Håkansson träffar man säkrast vid Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall varje november. Där blev han engagerad redan efter första boken. Lilla Sherlockpriset, uppsatstävlingen för skolor, är hans baby.

Festivalen (Svenska Deckarfestivalen) är jätterolig. Man lär känna massor av folk här i stan och har korta men spännande möten med författarna. Men det är trist att vi måst lägga till i instruktionerna för Lilla Sherlockpriset att man inte får använda AI när man skriver.

Han tipsar gärna om romaner, men oavsett genre vill han uppmana läsare att läsa lite lokalproducerat i sommar också.

Sådana böcker ses ofta över axeln. Men all litteratur är lokal för den som bor på den plats där den är utgiven.

Olle Håkansson

Susanne Holmlund / ST.NU (2023-08-05)