Sven Nordqvists bilder


Sven Nordqvist har genom åren sysslat med formskapande på många olika vis. Han studerade till arkitekt vid LTH och var yrkesverksam som sådan innan han gick över till att frilansa som reklamtecknare. Han har även illustrerat läroböcker, affischer och julkort. Därutöver har han arbetat mycket med snickerikonst, men det är framför allt via illustrationerna i hans egna och andras bilderböcker och faktaböcker som vi känner honom bäst. 

Följ med in i Sven Nordqvists bildvärld där han han visar både välkända och okända sidor. Tillsammans med personliga kommentarer får vi en inblick i Svens sätt att arbeta och hur bilderna kommit till. En perfekt konstbok med många detaljer att titta i tillsammans. Finns även tillgänglig på engelska!

Sven Nordqvist

Sven Nordqvist är född 1946 i Helsingborg och har tecknat och målat i hela sitt liv. I unga år hämtade han ofta inspiration ur tidningen MAD med dess speciella bilder. Han studerade till arkitekt vid LTH och var yrkesverksam som sådan i ett år. Ytterligare ett år arbetade han som lärare vid arkitekthögskolan i Lund. Efter det frilansade han som reklamtecknare och har även illustrerat läroböcker, skönlitteratur, affischer och julkort. Under 1975-85 arbetade han också mycket med grafik.

Barnboksförfattare och egen illustratör blev Sven Nordqvist när han 1983 vann Bokförlaget Opals bilderbokstävling med Agaton Öman och alfabetet. Det stora genombrottet kom dock med nästa bok Pannkakstårtan, då vi för första gången fick stifta bekantskap med gubben Pettson och hans katt Findus.

Gubben och katten har såväl gammal som ung tagit till sitt hjärta. Efter den kom Minus och stora världen, en bok i samma anda som Agaton Öman och alfabetet, med bokstäver och siffror i lekfulla kombinationer och med ett pedagogisk syfte.

Bilderna i Sven Nordqvists böcker är både färg- och detaljrika, därtill är de mycket rörliga. Mycket händer i varje bild. Dessutom kryllar det en hel värld av små figurer och ting som på sitt sätt kommenterar det övriga händelseförloppet. Ett badkar med möss under stuprännan, en minimal cykel står lutad mot en degbunke, en bunt telefonstolpar står nedkörda i en burk i snickarbodens röra, små gröna figurer viker sig dubbla av skratt åt en tokig händelse eller två små skärrandiga gynnare kikar med hjälp av stegar över bordskanten…

Sven Nordqvists konstnärliga skapande begränsas inte till berättelser i ord och bild för alla mellan 1 och 99 år. Hans intresse för snickeri och tekniska konstruktioner har också resulterat i flera konstnärliga utsmyckningar på skolor och sjukhus i norra Uppland, ett lekhus i Löfsta Bruk tillsammans med Leif Högström, en lekskulptur i Enköping, m.m.

Efter 16 år med sin familj på landet lever Sven Nordqvist och hans fru numera i Stockholm. Han vann Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2007 för sin bilderbok Var är min syster? Sven Nordqvists och Mats Wahls bok om en ostindiefarare, Den långa resan, nominerades till Augustpriset 1998.

Recension

Det är en fyrkantig och liten bok jag håller i min hand. Konstböcker brukar vara större i formatet. Men skenet bedrar. Boken om Sven Nordqvists bilder är allt annat än fyrkantig och bilderna är många. Varenda sida är fylld av intressanta fina bilder och intressanta texter däremellan.

Läsaren får stifta bekantskap med Mamma Mu och kråkan, liksom Pettson och katten Findus. De är ju kändisar i barnboksvärlden. Vi får följa Sven Norqvists egna berättelserna om hur dessa figurer kom till. Sven står ofta för både bilderna och själva storyn i texterna. Det blir som ett slags historiska dokument, då författaren berättar om själva tillkomsten, från idéstadiet och skisserna till slutliga produkter.

Till bokens förtjänst hör att vi som läsare (och tittare) får följa Sven Nordqvists hela liv. Han har gjort så mycket mer än Mamma Mu och Findus och Pettson. Själv blev jag överraskad av satirteckningarna, som handlar om både jämställdhet och politik. Bilden av en förtroendevald är särskilt uppstudsig och provocerande.

Och så får vi ta del av bilderna från andra olika barnboks-projekt och historiska projekt. I skildringen av Vasaskeppet och av folket i Birka har författaren varit mer utpräglad illustratör och arbetat på uppdrag. Det framgår av boken att han lagt ner mycket möda på efterforskningar av miljöerna, för att kunna skildra dem på ett riktigt sätt, inte bara fantasifullt.

Jag kan varmt rekommendera denna lilla innehållsrika bok, som getts ut i nytryck 2023. Den riktar sig till alla som läst dessa underfundiga sagor för sina barn och till en bred publik av konstintresserade, som vill bläddra och titta på alla fina bilder. Naturligtvis riktar sig boken till dem som vill veta mer om Sven Nordqvists liv och verk.

Sundsvall den 4 augusti 2023

Ingalill Eriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *