Nita Prose, Städerskan

Plats 1 på den amerikanska bästsäljarlistan
Plats 2 på den kanadensiska bästsäljarlistan
Plats 3 på den brittiska bästsäljarlistan


Molly arbetar som städerska på det anrika Regency Hotell. Hon är exceptionell på sitt jobb, men har desto svårare i kontakten med andra människor. Mollys kära mormor har nyss gått bort, dessutom lyckades en så kallad pojkvän lura av Molly och mormor alla deras sparpengar. Så Molly mår inte speciellt bra, verkligen inte. När Molly ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen…

Städerskan är en charmig spänningsroman med en udda hjältinna man lätt tar till sitt hjärta.

Nita Prose

Nita Prose är bosatt i Toronto och har arbetat länge som förläggare innan hon debuterade med Städerskan, som är såld till mer än 30 länder och 2022 utsågs den till Årets bästa spänningsroman av läsarna på Goodreads.

Recension

En roman där huvudkaraktären har yrket städerska (förekommer sällan i romaner), är en annorlunda spänningsroman. Molly är hotellstäderska och hennes karaktär beskrivs som kantig, detaljstyrd, pedant, regelstyrd och hon missförstås ofta att vara viktigpetter och besserwisser. Att inte riktigt vara som andra och inte riktigt vara med sin tid. Varför valde jag att läsa boken? Jo, för att min mor arbetade som städerska under 1950-1960-talen. Inte på ett hotell, utan i en mycket tuffare manlig miljö – en sanitär avdelning för bruksarbetare. Jag blev intressad att jämföra yrkesrollen, såklart utan att jämföra Molllys egenskaper med min mors!

Prologen börjar så här: Jag är din städerska. Det är jag som städar ditt hotellrum, som smyger in som en ande när du driver runt på stan utan att bry dig det minsta om röran du lämnat efter dig, eller vad jag kan få syn på när du inte är där. Jag är din städerska. På omslagets baksida står: Jag vet så mycket om dig. Men vad vet du egentligen om mig? –  Ganska dramatisk inledning!

Ur baksidestexten: Mollly är van vid att vara helt osynlig i sitt jobb på den anrika Regency Grand Hotel. Hon är bara en städerska, varför skulle någon lägga märke till henne? Men dagen hon finner den återkommande hotellgästen mr Black död i sin säng vänds allt upp och ner. Molly blir inte bara synlig för alla, hon blir dessutom synnerligen granskad och ifrågasatt. Och för att rentvå sitt rykte måste Molly ta reda på vad som egentligen hände med mr Black.

Jag gillar Mollys tankar om sitt arbete: Jag föddes för det här jobbet. Jag älskar att städa. Jag älskar min städvagn och jag älskar min uniform. Och som hennes mormor har sagt: Älskar du ditt jobb behöver du inte jobba en enda dag i ditt liv! Molly går helt upp i sitt arbete och bryr sig inte om att det bland personalen finns de som viskar om henne som ”Molly Mutant, Regelmiffot”. Det finns också de som älskar henne för den hon är, godhjärtad, generös och att hon sköter sitt arbete exemplariskt. Molly har svårt i sociala situationer som att tyda och tolka andra, men hon är duktig på att städa sina tankar, på samma sätt som hon städar ett rum – systematiskt och i bestämd ordning. Några egentliga vänner har inte Molly, men det finns två personer hon har en sorts vänskap med, den papperslöse flyktingen Juan Manuel och hotellets portier mr Preston. Mollys kära mormor har nyligen avlidit och Molly saknar henne oerhört. Hon har alltid pratat med sin mormor om allt och gör så även nu fast mormodern är död. Mormodern har lärt henne mycket om beteenden, som att ett leende inte behöver betyda att någon är glad och tvärtom. 

Vad hände egentligen i mr och mrs Blacks svit 401 på Regency Grand Hotel? Genom mordet på mr Black dras Molly in i en härva av knarkhandel och svek. Människor hon litat på sviker henne, men hon tar sig an denna mordgåta med samma detaljerade noggrannhet som hon utför sina arbetsuppgifter och allt annat hon företar sig. 

Städerskan är en charmig, mångbottnad och varm spänningsroman och jag tycker mer och mer om Molly, allteftersom jag läser. Tänker att vi behöver fler som Molly ibland oss.  

Avslut: Kan jag jämföra Mollys och min mors yrkesutförande? Nej, förutom att även min mor var ’som osynlig’ på sin arbetsplats.

//Eveline
Läs Evelines blogg här.

Andra har sagt…

”Det här är en alldeles ljuvlig pusseldeckare som rymmer spänning, humor, kärlek och inte minst revanschlusta.” Göteborgs-Posten

”Molly Gray är en så charmig huvudkaraktär, det går liksom inte att inte tycka om henne.” Smålandsposten

”Kanadensiska Rita Prose bygger upp berättelsen så att Molly blir betydligt mer än bara en kantig beskrivning av ett funktionshinder.” Dagens Nyheter

”Det är charmigt, finurligt, och en alldeles underbart vacker kärleksförklaring till ett yrke som alltför sällan hyllas – hotellstäderskans!” Femina

”… personligt, fyndigt och annorlunda. Nita Prose debuterar genom att kombinera sin egen sorts feelgood med sin egen sorts deckare.” Blekinge Läns Tidning

”Proses språk är lika rent som Mollys hotellrum, inte en gnutta lort finns på dessa whodunnit-blad. Betyget kan inte bli annat än fyra friska fjädervippor.” Amelia

”En smart, medryckande och alldeles upplyftande debut. Prose vet hur man skriver en deckargåta med hjärtat på rätta stället.” Lisa Jewell

”En mästerlig, charmerande mysdeckare som kommer beröra på ett oväntat sätt. Den älskvärda oförglömliga Molly påminner oss om att alltid utmana våra fördomar om andra människor och hur viktigt det är för alla människor att verkligen känna sig sedda.” Ashley Audrian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *