Anders de la Motte, Glasmannen

Författarporträtt

Andra delen i hyllade Askerserien.

Bokomslag

Kriminalinspektör Leo Asker har just funnit sig till rätta som chef för Avdelningen för förlorade själar då hennes far hör av sig, efter år av tystnad. En kropp har hittats vid hans gård, polisen är honom i hälarna och han kräver Leos hjälp. Men är pappan så oskyldig som han hävdar eller försöker han återigen fånga Leo i sitt nät? Samtidigt flyttar Martin Hill till ett avskilt gods för att skriva företagsledaren Gunnar Irvings biografi, lockad av att de mytomspunna ägorna rymmer en privat ö med ett övergivet stjärnobservatorium. Snart upptäcker Hill att trakten har fler berättelser – om mystiska ljussken och illa tilltygade kroppar. Medan Asker och Hill nystar i virrvarret av trådar stiger Glasmannen upp ur det mörker från vilket ingen återvänder. Ingen utom han.

Bokfakta:
Författare: Anders de la Motte
Artnr: 9789137155647
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2023
Sidor: 350 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Deckare / Spänning

Anders de la Motte

Anders de la Motte är före detta polis och säkerhetschef. För ”[geim]” tilldelades han Svenska Deckarakademins pris för årets bästa debut 2010. Den inledde en trilogi som har översatts till närmare trettio språk och blivit en stor framgång. Våren 2014 kom thrillern ”MemoRandom” som följdes upp med den fristående ”UltiMatum” (2015), vilken tilldelades Svenska deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015. Med ”Slutet på sommaren”, som nominerades till samma pris 2016, inledde de la Motte en ny spänningsserie på temat årstiderna. Även de två följande delarna, ”Höstdåd” (2017) och ”Vintereld” (2018), nominerades till Deckarakademins pris. ”Slutet på sommaren” blir dessutom tv-serie med förväntad premiär under hösten 2023. De senaste åren har han varit aktuell med två serier: Morden på Österlen, som han skriver tillsammans med komikern och programledaren Måns Nilsson, samt Askerserien. Första delen i den senare, Bortbytaren, nominerades till Svenska deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2022. Anders de la Motte bor i Lomma med sin familj.

Sagt om boken:

Underhållning i mästarklass!
I Millennium 1, Stieg Larssons tokhyllade Män som hatar kvinnor från 2005, åker journalisten Mikael Blomkvist norrut för att skriva finansfamiljen Vangers släktkrönika, tillfälligt bosatt i ett av deras hus. I Glasmannen, andra delen i Anders de la Mottes nya serie som intelligent underhållande leker med genren är det Martin Hill som åker till nordöstligaste Skåne för att skriva den mycket framgångsrika medtechfamiljen Irvings historia, tillfälligt bosatt i ett hus på familjens ägor, godset Stjärneholm. Det är inte det enda du kommer att känna igen, långt därifrån, det ingår i denna nya series koncept att friskt låna in kända komponenter från genren, från litteratur och film, från klassiker som Agatha Christie till nutid; komponenter som i sitt ursprung inte har något samband alls sammanfogas här av en mästare på sällsynt gott humör till något alldeles eget som han generöst delar med sig till oss läsare, ständigt lurade av välskruvade bollar som rör sig åt oväntade håll kan vi inte annat än njuta av underhållning i högsta klass.

Läs hela recensionen på Kapprakt
/Anders Larsson