Per Hellgren, En instängd man

Nominerad till Crimetime Awards 2023 för årets bästa deckardebut.

Författarporträtt

Sommaren 1958. Polisen utreder ett våldsamt sexualmord på en äldre kvinna i Västmanland. Kriminalkonstapel Rydin och hans kolleger vid riksmordkommissionen i Stockholm letar efter en osedvanligt brutal mördare i ett hett sommarlandskap där vittnen berättar om en cyklande man.

Vårvintern 1965. Boende på Bergsgatan 57 i Stockholm klagar på en kraftig odör. En död man påträffas i en lägenhet. Kriminalassistent Lampell vid våldsroteln fördjupar sig i mysteriet. Hur har gärningsmannen tagit sig ut ur lägenheten som är helt tillbommad inifrån?

Bokomslag

”En instängd man” skildrar det mödosamma polisarbetet med två mordfall i en annan tid. För den läsare som kan sin deckarhistoria framträder här en kärleksfull hyllning till Sjöwall & Wahlöö och det som kan kallas det svenska deckarundrets inledning.

Bokfakta:
Författare: Per Hellgren
Artnr: 9789100199760
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 483 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Deckare / Spänning

Per Hellgren

Per Hellgren, född 1974 och bosatt utanför Strängnäs, har bland annat skrivit en bok om Per Wahlöö och arbetar som kulturjournalist. ”En instängd man” är hans första kriminalroman.

Sagt om boken:

”Gillar du Sjöwall-Wahlöö så vill jag påstå att det här är ett måste!” – Leif GW Persson TV4 Nyhetsmorgon

”Årets bästa deckare hittills? Per Hellgren får en inte bara att känna svetten i varenda por hos karaktärerna, den är även ett mästarprov i gestaltning och detaljrik som få.” Norrköpings Tidningar

Recension:

Den varma sommaren 1958, asfalten kokar. En 72-årig kvinna hittas brutalt våldtagen och ihjälslagen i det lilla samhället Rönninge i Västmanland. Flera vittnen har sett en storvuxen man cykla runt i området med en resväska på pakethållaren. Mordet är brutalt och polisen vill verkligen hitta mördaren. Alla resurser sätts in men cykelmannen är spårlöst försvunnen.

Mars 1965, Stockholm. Det har börjat lukta illa i ett hus på Bergsgatan, hyresgästerna befarar att någon dött i en av lägenheterna. När det bara blir värre kontaktar man polisen som får komma och bryta upp dörren. En dörr som visar sig bli svår att forcera. Till slut kommer man in i den illaluktande lägenheten.
Där ligger en död man på golvet, han verkar ha legat där i flera veckor. Mördad, skjuten i ryggen konstaterar man. Men hur? Dörren är reglad inifrån med ett flertal lås, alla fönster är stängda. Nu får polisen problem.

Så långt i handlingen förstår jag som läsare att dessa mord hänger ihop på något sätt. Även om det gått sju år dem emellan. Sakta och metodisk börjar i alla fall kriminalassistenten Lampell gräva djupare i mysteriet. Ett mord från 1958 som aldrig blev uppklarat och ett mord på en man, Hed, står det på dörren…. men Hed visar sig ha dött för många år sedan. Vem är det då som blivit skjuten i ryggen i en tillbommad lägenhet?

Det finns en koppling här till Sjöwall/Wahlöös sätt att skiva böcker, varav jag läst de flesta på den tiden när de kom. De står fortfarande kvar i mina bokhyllor. Finurligt skrivna kriminalromaner som kräver koncentration av läsaren för att hänga med i handlingen.
Så även med ”En instängd man”, märkligt slut, jag fick backa tillbaka några kapitel för hitta den röda tråden.

En annorlunda men klart läsvärd kriminalroman.

/Monica Gullman

Boken ingår i Låna&Läs 2023/24