Arne Dahl, I cirkelns mitt

”Förgängelsens ruiner lyser i höstmörkret”

Anders Kapp
Författarporträtt

I år tjugofemårsjubilerar Arne Dahl som spänningsförfattare. Det firar denna stjärna med att starta en helt ny serie som visar att han fortfarande har en frustande berättarglädje utöver den stora skickligheten. , Anders Kapp

Bokomslag

Det börjar med att en bil sprängs i luften på motorvägen, måltavlan är en okänd direktör. Sedan följer flera attacker, till synes klimatrelaterade, men det enda konkreta som polisen har att gå på är ett mystiskt brev till kriminalkommissarie Eva Nyman: ”Vi måste syna de skyldiga, på andra sidan förgängelsens ruiner. Så: Se upp, ni sentida ättlingar till homo sapiens.” Snabbt måste hon aktivera sin grupp, Nova, specialiserad på ovanliga brott, för att hitta sambanden. Men hon måste också hantera spåren som leder tillbaka till en traumatisk historia i hennes tidiga karriär, och till den sedan länge försvunne kollegan Lukas Frisell.

Arne Dahl är tillbaka med en serie kriminalromaner om Eva Nyman och Nova, hennes grupp av färgstarka poliser som löser brott av det irreguljära slaget. Den gastkramande thrillern ”I cirkelns mitt” är första delen, signerad en mästare i genren.

Bokfakta:
Författare: Arne Dahl
Artnr: 9789100800673
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2023
Sidor: 329 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Deckare, Spänning, Thriller

Arne Dahl

Arne Dahl är en pseudonym för Jan Arnald, född 1963 och bosatt i Stockholm. Som Arne Dahl debuterade han 1998 med Ont blod och 1990 debuterade han under eget namn med romanen Chiosmassakern. Han disputerade på avhandlingen Genrernas tyranni om Artur Lundkvist 1995. Förutom författandet och den akademiska banan är Jan Arnald verksam som litteratur- och teaterkritiker (i bland annat Dagens Nyheter).

Arne Dahl är med de elva kritiker- och läsarhyllade kriminalromanerna om A-gruppen (1998–2007) en av Sveriges mest välkända och etablerade deckarförfattare, och han har dessutom rönt stora framgångar utomlands: hans böcker har sålts till över 25 länder. A-gruppen har följts av serien Opcop och serien om Sam Berger och Molly Blom. 2023 är Arne Dahl aktuell med I cirklens mitt som är den första delen i en ny spänningsserie. I Sverige har han en stor läskrets och har av kritikerna höjts till skyarna, många har beskrivit honom som den bästa kriminalförfattaren i Sverige idag.

Utgivning som Jan Arnald:
Chiosmassakern (1990), roman, Nalkaden (1992), prosasamling, Klä i ord (1997), novellsamling, Barbarer (2001), roman
Maria och Artur (2006), roman, Intimus (2010), roman

Sagt om boken:

I år tjugofemårsjubilerar Arne Dahl som spänningsförfattare. Det firar denna stjärna med att starta en helt ny serie som visar att han fortfarande har en frustande berättarglädje utöver den stora skickligheten. Han tar här med sig det bästa från sin framgångsrika historik: kollektivromanen som form från serierna om A-gruppen och Opcop samt den ökade komplexitet och förhöjda litterära nivå som kom med böckerna om Sam Berger och Molly Blom, utan att ta med sig en del onödigt groteska element som dök upp mot slutet av den serien. Jag vet inte om hela serien Nova (?) kommer att ha ett klimattema med det har i alla fall den första delen, I cirkelns mitt, som nu finns ute. Efter flera bombdåd som drabbar klimatskurkar, individer och verksamheter, samlas den speciella gruppen Nova inom NOA med ledaren, kriminalkommissarie Eva Nyman. Det enda spår man har från början är ett anonymt brev: ”Vi måste syna de skyldiga, på andra sidan förgängelsens ruiner. Så: Se upp, ni sentida ättlingar till homo sapiens.” Det är ett citat från den romantiske diktaren Frans Michael Franzén men vad ska det betyda? Eva känner igen ”förgängelsens ruiner”, ett uttryck som hennes tidigare chef och mentor Lukas Frisell använde ibland för att beskriva den ruttna samtiden, men han är försvunnen sedan många år.

Läs hela recensionen på kapprakt.se

/Anders Kapp

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.