Lina Kumlin, Staden i råttans år

Stockholm januari 2020. I Husby funderar nittonåriga Yoselin över hur livet ska bli, samtidigt som åttioettåriga Lilly i Sollentuna tänker på hur livet blev. På Kungsholmen brottas Jonas med vad det innebär att vara en bra förälder medan Marisa är orolig över hur hon ska orka med arbetet inom sjukvården. På samma gång börjar ett virus att sprida sig ute i världen, ett virus som kommer allt närmare.

”Staden. I råttans år” är en fängslande roman om staden i sig och om dess olika livsvillkor, och om hur tidigare upplevelser formar oss och våra relationer. En berättelse om hur vi kämpar med de förutsättningar vi har fått, i den tid vi lever i precis här och nu.

Bokfakta:
Författare: Lina Kumlin
Artnr: 9789189771222
Förlag: Romanus & Selling
Utgiven: 2023
Sidor: 376 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Lina Kumlin

Lina Kumlin är född och uppvuxen i Huddinge, södra Stockholm, men bor sedan 2022 i Nyköping med sin familj. I sin debutroman, med utgångspunkt från staden, skapar hon en hög samtidskänsla av annalkande katastrof när vi genom fyra familjer får följa pandemins framfart.

– Inspirationen kom efter omläsning av Fogelströms Stad-serie där han med ett kollektiv av röster skildrar ett Stockholm i ständig förändring. Efter läsningen var det något som började pocka på, en röst som frågade hur livet i ett nutida Stockholm skulle kunna gestaltas. Ett Stockholm i ett Sverige där klassklyftorna åter ökar, där olika grupper ställs mot varandra och där den pågående pandemin förstärker de ojämlika livsvillkoren.

Vid sidan av författarskapet är Lina utbildad planeringsarkitekt och har lång erfarenhet av samhällsbyggnadsfrågor. Hon har tidigare fördjupat sig i ensamhet ur ett stadsbyggnadsperspektiv och arbetar idag med undervisning och rådgivning kopplat till hållbar samhällsutveckling.

Recension:

”Det är en imponerande, berörande, välskriven och stark debut som Lina Kumlin åstadkommit.”

Om någon skulle samla statistik kring när ”nu” är i litterära samtidsskildringar är jag övertygad om att siffrorna skulle visa en peak för 2019, många författare har undvikit vår senaste pandemi och alla de förändringar den medförde för vardagslivet. Lina Kumlin gör tvärt om i sin intressanta debutroman Staden I råttans år där ”nu” är just våren 2020 när pandemin slår till och drabbar allt fler människor. Det är en kollektivroman, en sorts mosaikroman, till formen ungefär som omåttligt populära filmen Love Actually där vi rör oss mellan ett antal helt olika berättelser som så småningom vävs samman. Men den filmen är en romantisk komedi och den här debutromanen är allt annat än det. Pandemin, och dess hantering, är bara en av många omänskligheter som människorna på något sätt måste försöka hantera i sönderfallande samhällen med växande klyftor, sprängningar, skjutningar, rasism och andra krigsliknande tillstånd. Framme på scenen finns olika delar av Stockholm men i fonden finns också Guatemala som exempel på hur samhällen kan slitas sönder, med de koloniala vågor som först Spanien och sedan USA just där var ansvariga för. När jag nu försöker sammanfatta låter det rörigt, men det är det inte alls i läsningen av denna starka text som ställer frågan: Hur kan mänsklighet överleva i en omänsklig tid? Kanske också: Hur fungerar Staden i vår samtid?

Läs hela recensionen på kapprakt.se

/Anders Kapp

Beställ/Reservera:

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.